Înghesuiala de la ghișeele autorităților publice a devenit subiect de dezbatere în guvern. Mai ales după ce au apărut imagini cu cozi uriașe, la care nu se respecta nici o regulă din cele anunțate de guvern. Ministrul Sănătății Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat au comentat această situație.

Ce se va întâmpla dacă situațiile se repetă? „Pot fi amendați. Chiar am avut în această seară, împreună cu primul ministru, o întâlnire cu toate autoritățile publice de control de la nivel național și s-a decis luarea unor măsuri”, a spus ministrul Nelu Tătaru aseară la Digi 24.

„Există posibilitatea ca aceste instituții să fie amendate. Instituțiile sau conducătorii instituțiilor care nu respectă regulile pot fi amendați, dar sper să nu ajungem acolo și sper ca lumea să înțeleagă fiecare rolul lui, fără să ajungem la faza cu amenzile, dar dacă autoritățile sunt forțate să ajungă la faza cu amenzile, se vor da amenzi”, a declarat, la rândul său Raed Arafat.

„Agenții economici, autoritățile locale sunt cele care trebuie să respecte niște reguli și să respecte ce-am dat noi: am dat pentru fiecare în parte reguli de desfășurare și funcționare a activităților care s-au reluat. Omul de rând vine să-și plătească o datorie. Cel care îl primește trebuie să își asume aceste reguli pe care noi le-am elaborat și să le respecte.

Era dat exemplul unei frizerii, unde toată lumea venea, fără mască, aștepta, pleca. Nu e de vină omul ăla, e de vină agentul economic care l-a primit. Se intră gradual, se păstrează o distanțare, nu mai așteaptă nimeni pe acea canapea în spate ca să-i vină rândul, să poarte o mască, că este spațiu închis, faptul că acel agent economic l-a primit în interior este pasibil de amendă”, a explicat Nelu Tătaru.

Scade numărul de cazuri

„Suntem pe o pantă descendentă a acestei curbe şi vrem să rămână descendentă, cu un număr din ce în ce mai mic de cazuri noi, cu un număr din ce în ce mai mic  de cazuri în Terapie Intensivă. Avem pentru prima dată sub 200 de cazuri în Terapie Intensivă (…). Efectul celor trei zile îl vom vedea de joi încolo, când vom vedea dacă această bucurie exagerată sau senzaţie de libertate exagerată va produce şi efecte”, a afirmat Nelu Tătaru la Digi24.

„Cred că după două luni, în care răbdarea a fost la limită, doream să simţim libertatea, dar această libertare vreau să fie cu precauţie și să fie cu acele măsuri pe care le tot repetăm de două luni de zile. Purtarea unei măşti – într-un context în care nici lumea politică nu respectă niște reguli dintr-o lege care este așa de proaspătă, Legea 55 – rămâne de bază într-o încăpere, într-un mijloc de transport. Să nu uităm că, cu toată libertatea, avem o cale de transmitere aerogenă a acestui virus. Avem, într-o măsură mai mică, e drept, și o transmitere pe suprafeţe, dar calea aerogenă rămâne. Am avut două-trei zile în care lumea s-a bucurat de libertate sau a încercat să forţeze o libertate”, a comentat ministrul sănătății.