Evenimentul ZileiEconomiePatronatele cer redeschiderea restaurantelor: „Industria este în pragul colapsului”

Patronatele cer redeschiderea restaurantelor: „Industria este în pragul colapsului”

Patronatele cer redeschiderea restaurantelor: „Industria este în pragul colapsului”
Patronii de hoteluri și restaurante solicită redeschiderea unităților, la interior, cu respectarea regulilor de protecție sanitară, invocând pierderile înregistrate în acest sector.

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) solicit redeschiderea de urgență a unităților de tip restaurant. Aceștia și-au transmis doleanțele, prin intermediul unei scrisori deschise, către premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu și către ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui.

„Având în vedere pierderile înregistrate de acest sector şi riscul de faliment ce ameninţă mai bine de jumătate dintre operatorii din domeniu, solicităm în regim de urgenţă următoarele măsuri: 1. Redeschiderea urgentă a restaurantelor la interior, cu implementarea măsurilor de siguranţă sanitară. 2. Scoaterea restaurantelor de sub incidenţa procentului de 3/1000 de pe lista activităţilor cu risc de răspândire a COVID-19 şi, astfel, permiterea funcţionării fără sincope, cu un set de măsuri agreate în prealabil cu reprezentanţii industriei şi respectate de toţi operatorii”, se precizează în scrisoarea transmisă de reprezentanții HORA.

Potrivit documentului, redeschiderea teraselor la începutul lunii iunie nu a adus după sine și o creştere a numărului de persoane infectate, astfel că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face în siguranţă cu condiția respectării reglementărilor sanitare în vigoare

„Solicităm redeschiderea restaurantelor la interior luând în considerare următoarele: menţinerea în activitate a 40.000 de operatori şi a 400.000 de angajaţi. Estimările cu privire la închiderea business-urilor şi şomajul din industrie sunt îngrijorătoare în contextual actual; evitarea unui colaps general pe întreaga ramură economică; 10.000 de antreprenori nu vor mai redeschide afacerile; nu există vârfuri în analizele referitoare la numărul de persoane infectate cu COVID care să poată fi corelat cu închiderea/redeschiderea restaurantelor; respectarea cu stricteţe a regulilor de către operatori în perioada de restricţii; lipsa clarităţii în ceea ce priveşte populaţia oraşelor (vezi Bucureşti)”, se arată în scrisoare.

Patronatul cere o întrevedere la Guvern

Patronatul HORA solicită o întrevedere cu conducerea Guvernului, în cadrul căreia să discute aceste aspecte legate de redeschiderea restaurantelor.

Totodată, reprezentanții organizației au arătat că înainte de criza COVID-19, în sectorul HoReCa activau 40.000 de societăţi comerciale cu capital 100% românesc, având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro. În cadrul acestora își desfășurau activitatea aproximativ 190.000 de salariaţi, adică 10% din numărul total al angajaţilor din sectorul privat. Aportul HoReCa la Produsul Intern Brut este de aproximativ 5,07%, din care 3,42% impact financiar direct, 0,91% impact social (salarii angajaţi şi aport consum) şi 0,74% impact financiar indirect (furnizori şi investiţii).

„Urmare a crizei datorată pandemiei şi a măsurilor restrictive instaurate de autorităţi, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astăzi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% pe primele şase luni de zile din anul 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a determinat suspendarea activităţii în cazul a peste 40% dintre operatori”, se mai arată în scrisoarea transmisă de HORA.


Accesează: