Evenimentul Zilei > Actualitate > Patriarhul Ierusalimului condamnă „atacul terorist” asupra Bisericii Ortodoxe Române
Patriarhul Ierusalimului condamnă „atacul terorist” asupra Bisericii Ortodoxe Române

Patriarhul Ierusalimului condamnă „atacul terorist” asupra Bisericii Ortodoxe Române

Patriarhul Ierusalimului Teofil al III-lea a condamnat atacul, pe care îl consideră un act terorist, asupra Bisericii Ortodoxe Române.

Teofil al III-lea, patriarhul Ierusalimului, condamnă atacul terorist al unui extremist asupra Bisericii Ortodoxe Române.

Acesta a spus despre Biserica Ortodoxă Română că o considera ca pe o „biserică soră”.

De asemenea, a catalogat incidentul ca fiind un „atac terorist”.

Reamintim că biserica pe care Patriarhia Română o are în cartierul Musrara din Ierusalim a fost vandalizată cu câteva zile în urmă.

Atacatorul a lovit porțile masive cu un pietroi, dar nu a reușit să le spargă. El a mai încercat să rupă emblema Patriarhiei Român, dar nu a putut, așa că a îndoit-o. A distrus însă o cameră de supraveghere.

Patriarhul Ierusalimului susține că atacurile de acest gen sunt mai dese.

Patriarhul Ierusalimului, despre „atacul terorist”

„Atacurile extremiștilor israelieni împotriva bisericilor și moscheilor din Ierusalim sunt în creștere alarmantă”, a spus acesta.

De asemenea, el a vorbit și despre eșecul autorităților de a combate aceste gesturi de vandalism. Patriarhul Ierusalimului consideră că în curând se va ajunge la un conflict mult mai dur în orașul Sfânt. Pacea va fi foarte greu de restaurat.

Preafericitul Teofil al III-lea cere comunității internaționale să deschidă un dialog cu guvernul din Israel. El își dorește ca pe această cale atacurile grupurilor extremiste să înceteze.

A mai menționat că aceste grupări schimbă caracterul variat al orașului a Ierusalimului prin forță, prin intimidarea credincioșilor creștini și musulmani.

Patriarhul a mai adus aminte și de alte ocazii în care grupurile extremiste au provocat haos și pagube materiale.

„Trebuie să stopăm încercările lor detestabile de a controla proprietățile Bisericii, așa cum se vede prin încercările grupurilor radicale israeliene de a prelua proprietățile Bisericii Ortodoxe. Este vorba de Poarta Jaffa din Ierusalim, Hotelul Imperial, Hotelul Petra și alte bunuri imobiliare. Ei au folosit metode neprincipiale și tranzacții de mituire, extorcare și presiune ilegitimă”, spune patriarhul.

Preafericirea Sa, Patriarhul Teofil al III-lea, a subliniat că „Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului și congregația Bisericii Ortodoxe din Țara Sfântă de pe ambele maluri ale râului Iordan, sunt alături de Patriarhia Ortodoxă Română, și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, și le susțin pe deplin împotriva acestui act terorist care reflectă creștere urii extremiștilor israelieni față de religia creștină, în general, și Biserica Ortodoxă Română”, arată Agerpres.