Evenimentul Zilei > Social > Parohie ortodoxă pentru românii din Dubai. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe și-a dat aprobarea
Parohie ortodoxă pentru românii din Dubai. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe și-a dat aprobarea

Parohie ortodoxă pentru românii din Dubai. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe și-a dat aprobarea

Biserica Ortodoxă va înființa o parohie în Dubai, cel mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite și capitala emiratului cu același nume. Parohia va deservi comunitatea ortodoxă din Golful Persic.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a decis să înfiinţeze o parohie în Dubai pentru comunitatea românească din zonă. Aceasta va funcționa sub directa autoritate a Patriarhiei Române. În Emiratele Arabe Unite lucrează și trăiesc în jur de 9.000 de români, creștini ortodocși, care vor avea un preot permanent.

De altfel, începând cu anul 2007, românii din Dubai participă la slujbele susținute de un preot ortodox cu prilejul sărbătorii Nașterii și Învierii Domnului Iisus Hristos. Aceștia au posibilitatea de a se spovedi și de a se împărtăși, dar și de a-și boteza copiii, conform credinței ortodoxe, fără a fi nevoiți să revină în țară.

În ultimii ani, această misiune a fost îndeplinită de părintele protosinghel Iachint Vardianu. Acesta slujește, în mod obișnuit la Mănăstirea Radu Vodă din București, și activează că inspector patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod.

„Cetățenii emiratezi sunt ospitalieri și binevoitori, mă refer în special la localnicii din Dubai, emirat a cărui politică se dorește a fi una de deschidere a granițelor către străini, investitori și turiști, pentru a deveni un mediu favorabil popoarelor de altă cultură. Să știți că am avut parte de surprize plăcute în Emirate, pe lângă faptul că am trăit cele mai frumoase experiențe duhovnicești ca preot”, a afirmat preotul Iachint Vardianu pentru publicația Lumina, editată de Patriarhia Română.

Localnicii din Emirate sunt deschiși și toleranți

Potrivit spuselor sale, localnicii din Golful Persic sunt deschiși și respectă cultura și convingerile religioase ale celorlalți cetățeni care locuiesc și lucrează pe teritoriul Emiratelor Arabe.

„Apreciez la emiratezi deschiderea către cultură și respectul față de convingerile religioase ale celorlalți, spre exemplu, întâlnindu-mă pe stradă, localnicii mă salutau cu formula creștină „Merry Christmas”. Ei, pentru care ziua de 25 decembrie nu înseamnă nimic, fără să mă cunoască, dar văzându-mă că sunt preot creștin, salutau cu vestea Nașterii Mântuitorului nostrum”, a mai spus preotul.

Comunitatea românească din Dubai numără 9.000 de persoane

Preotul a precizat că în Emiratele Arabe Unite locuiesc și lucrează în jur de 9.000 de români, cei mai mulți fiind concentrați în Dubai. El a mai arătat că la slujbele pe care le-a făcut au participat în jur de 1.000 de credincioși ortodocși.

„Am avut bucuria ca la sărbătorile pe care le-am petrecut acolo, la slujbă să participe aproximativ 1.000 de români. Cu ocazia praznicului Învierii Domnului, toată Săptămâna Mare am petrecut-o săvârșind deniile în fiecare seară, iar programul liturgic a culminat cu Sfânta Liturghie de Înviere. La aceste denii participau aproximativ 100 de persoane, iar după slujbă spovedeam între 50 și 80 de credincioși, până târziu în noapte”, a mai spus preotul Iachint Vardianu.

În aceste condiții, cea mai mare lipsă pe care românii din Emirate au resimțit-o, până în prezent, a fost prezența permanentă a unui preot român care să se ocupe de nevoile spirituale ale comunității. Drept urmare, ei au solicitat, de mai mulți ani, Patriarhiei Române să delege un preot care să răspundă nevoilor comunității.

sursa foto: lumina.ro

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: