Un nou sfânt în Calendarul Creștin Ortodox: Cuviosul Nichifor cel Lepros
- Maria Dima
- 22 iulie 2021, 12:24
Sub preşedinţia Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, miercuri s-a desfăşurat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod, prilej cu care au fost luate mai multe hotărâri.
Conducerea BOR a decis înscrierea numelui Sfântului Cuvios Nichifor cel Lepros în calendarul Bisericii Ortodoxe Române în ziua de 4 ianuarie şi aprobarea textului Sinaxarului, Troparului, Condacului, Slujbei, Acatistului şi Paraclisului acestuia.
Cuviosul Nichifor Leprosul s-a născut în insula Creta într-o familie de țărani evlavioși și a rămas orfan de mic. La vârsta de treisprezece ani s-au arătat pe trupul lui primele semne ale „bolii sfinte” cum este numită lepra în Biserica lui Hristos. Ca să scape de izolarea definitivă care îl aștepta, s-a adăpostit pentru o vreme în Egipt. La douăzeci și patru de ani a ajuns la leprozeria din Hios aflată în grija Sfântului Antim din Hios, unde a fost tuns monah. Aici, vreme de patruzeci și unu de ani, deși era din ce în ce mai schilodit de boală, s-a dăruit cu răbdare mucenicească nevoințelor mai presus de fire, arătându-se pildă de urmat pentru frații lui de suferință.
După descoperirea leacului leprei în anul 1947, leprozeria din Hios s-a închis și Cuviosul a fost mutat la Spitalul Sfânta Varvara din Atena. Orb și țintuit pe patul de suferință, însă înzestrat cu multe harisme dumnezeiești, și-a petrecut ultimii ani din viață însuflând nădejde deznădăjduiților, mângâiere suferinzilor, râvnă tinerilor. La vârsta de șaptezeci și patru de ani sfântul lepros a plecat din lumea aceasta, iar mai târziu descoperirea sfintelor sale moaște și nenumăratele vindecări pe care le face și astăzi l-au arătat a fi unul dintre cei mai mari mijlocitori ai vremurilor noastre. În anul 2012 Patriarhia Ecumenică a săvârșit proslăvirea Sfântului Nichifor Leprosul, cu zi de prăznuire pe 4 ianuarie, ziua adormirii sale.
Alte hotărâri luate în ședința Sfântului Sinod
A fost aprobată hotărârea Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc din 4 martie referitoare la incompatibilitatea slujirii clericale cu funcţiile şi/sau demnităţile publice, în conformitate cu hotărârea Sfântului Sinod 1676/6 martie 2008, care precizează că "arhiereului, preotului, diaconului, monahiei şi monahului din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local în statul român sau în alte state".
"Sfântul Sinod a reamintit că, potrivit sfintelor canoane, hirotoniile în treptele de diacon şi de preot în Biserica Ortodoxă Română se pot săvârşi de către chiriarh doar pentru parohii şi mănăstiri din eparhia pe care o păstoreşte conform prevederilor statutare. Ierarhul care va hirotoni un candidat aparţinând altei eparhii decât cea pe care o păstoreşte, fără încuviinţarea ierarhului de la care provine candidatul, va fi trimis în judecata Consistoriului arhieresc prim, iar hirotonia va fi declarată nulă", a transmis Patriarhia Română printr-un comunicat de presă.
Sfântul Sinod a mai aprobat înfiinţarea a două noi parohii pentru comunităţile ortodoxe române din Ljubljana (Slovenia) şi din Dubai (Emiratele Arabe Unite). Ambele parohii vor fi sub directa autoritate a Patriarhiei Române.