Fără aparate de condiționat pe fațadele clădirilor. Legea, în vigoare de la 1 ianuarie 2025

Fără aparate de condiționat pe fațadele clădirilor. Legea, în vigoare de la 1 ianuarie 2025 Aer condiționat. Sursa foto: Freepik

Croația. Croația a introdus o nouă legislație privind administrarea clădirilor, care sancționează montarea aparatelor de aer condiționat pe fațade. În cazul în care aceste reglementări nu sunt respectate, proprietarii de apartamente riscă amenzi severe.

Noua legislație referitoare la administrarea și întreținerea clădirilor va deveni efectivă începând cu 1 ianuarie 2025.

Croația interzice montarea aparatelor de aer condiționat

Legea nu se va aplica retroactiv, astfel că persoanele care au deja aparate instalate nu vor fi sancționate.

Reglementări asemănătoare au existat și în trecut, dar aplicarea sancțiunilor a fost limitată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Instalatorii sunt responsabili să informeze clienții despre aceste reglementări, însă adesea nu o fac.

În consecință, aparatele de aer condiționat continuă să fie montate pe fațade, chiar și în clădirile care au beneficiat de renovări energetice.

Aparat de aer conditionat

Aparat de aer condiționat. Sursa foto: u_ssfofehsaj/ Pixabay

Amenzile pot ajunge până la 5.000 de euro

Proprietarii de apartamente care nu se conformează reglementărilor pot primi amenzi variind între 1.000 și 5.000 de euro. În unele cazuri, amenzile pot ajunge și la 10.000 de euro.

„Orice antreprenor care instalează un aparat de aer condiționat pe o fațadă vizibilă din stradă poate fi amendat cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro”, a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului Planificării Fizice, Construcțiilor și Patrimoniului de Stat.

În plus, legea prevede și sancțiuni pentru lucrările de construcție ce afectează negativ aspectul estetic al clădirilor.

Nedjeljko Tišljer, un reprezentant al chiriașilor, a subliniat că aspectul neplăcut al clădirilor din Croația este agravat de unitățile montate pe fațade.

Potrivit acestuia, totuși, soluția nu este simplă, deoarece cei care doresc să își relocheze aparatele de aer condiționat vor fi nevoiți, cel mai probabil, să înlocuiască și conductele asociate.

Apartamente, aer condiționat

Apartamente. Sursa foto: Arhiva EVZ

Croația se plânge de aspectul neplăcut dat de aparatele de aer condiționat

Noua lege prevede și sancțiuni pentru lucrările de construcție care afectează negativ aspectul estetic al clădirilor, cum ar fi închiderea balcoanelor sau logiilor.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Planificării Fizice a subliniat că gestionarea inadecvată a clădirilor a fost o problemă persistentă, care a tensionat relațiile între proprietarii de condominii din aceleași imobile și a deteriorat imaginea orașelor croate, potrivit croatiaweek.com.

Revista presei