Bani pentru eficiența energetică a locuințelor de la BDCE

Bani pentru eficiența energetică a locuințelor de la BDCE

Republica Moldova va primi bani pentru eficientizarea energetică a locuințelor publice, astfel încât consumul pentru încălzire și funcționarea aparatelor electrocasnice să scadă.

Grant european pentru eficiență energetică

Republica Moldova va primi un grant, în valoare de 6.000.000 de euro, pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică ale Proiectului „Locuințe publice III”.

Un acord de grant cu acest scop a fost semnat de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și de Directorul de țară al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), Valeriu Coșuleanu.

Banii europeni sunt destinați creșterii eficienței energetice la construcția sau renovarea clădirilor publice din Republica Moldova, potrivit unui comunicat al ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Ne puteți urmări și pe Google News
Andre Spînu

Andre Spînu / sursa foto: fb

Construcții și reabilitări cu eficiență energetică ridicată

Din contul grantului de 6 milioane de euro acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei este prevăzută construirea a aproximativ 450 de locuințe sociale. În acestea ar urma să locuiască circa 1600 de persoane defavorizate.

De asemenea, o parte din bani va fi folosită pentru modernizarea de cămine pentru studenți, cu o capacitate de 730 de locuri. Iar un al treilea obiectiv al grantului de la BDCE este construirea sau renovarea unor aziluri de bătrâni, cu o capacitate de cazare estimată la 750 de locuri.

Ce este Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei

„Acordul va contribui la dezvoltarea sectorului construcțiilor și renovării de locuințe, în special, a locuințelor sociale, afectat puternic ca urmare a izbucnirii crizei imobiliare, a reducerii creditării, a întârzierii în achitarea plăților”, se mai arată în comunicatul emis de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale după semnarea acordului.

Înființată pe 16 aprilie 1956, de opt din cele 15 state ale Consiliului Europei - Belgia, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Luxemburg și Turcia, cu scopul inițial de a găsi soluții pentru refugiați, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei este în prezent o bancă de dezvoltare multilaterală. Ea și-a lărgit scopul, în timp, și către alte activități și constituie o platformă unică de cooperare între țări de diferite mărimi, în încercarea de a întări coeziunea și incluziunea socială.

articol sustinut
Revista presei