Ministrul Sănătății a vizitat Leprozeria de la Tichilești, unde mai sunt nouă pacienți. FOTO

Ministrul Sănătății a vizitat Leprozeria de la Tichilești, unde mai sunt nouă pacienți. FOTO

Ministrul Sănătații, Ioana Mihăilă, și secretarul de stat Monica Althamer au vizitat astăzi Spitalul Tichilești din Tulcea, ultimul spital de specialitate (dermatologie) din România care tratează boala Hansen (lepra).

Din 1928 leprozeria de la Tichileşti, judeţul Tulcea, funcţionează fără întrerupere. Lepra este acum o afecțiune vindecabilă.

Încă de la începutul pandemiei, timp de trei luni, managerul și personalul medical au ales să se izoleze în spital, pentru a proteja pacienții. Acum, personalul medical și pacienții sunt vaccinați anti-COVID-19.

Tanti Hima împlinește în iunie 93 de ani. A fost adusă la Tichilești în urmă cu 75 de ani și a rămas aici. Pentru ea și pentru încă 8 pacienți, Tichilesti nu este un spital, este acasă, iar personalul medical este familie.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Tichileşti a fost întâi o mânăstire de călugări, care îngrijeau leproşii într-un cadru neinstituţionalizat. "În 1900 s-a înfiinţat oficial Leprozeria, care a fost desfiinţată de bulgarii care puseseră stăpânire pe Dobrogea. Bolnavii au fugit de frică să nu li se întâmple ceva. După doi ani statul i-a adunat din toată ţara şi i-a dus la Lărgenca, un sat din Basarabia, lângă Izmail. Erau vreo 200. În 1924, marele reporter Brunea Fox publică un reportaj-bombă: «cinci zile printre leproşi».

Condiţiile erau foarte grele, chiar înfricoşătoare, cu plăgi deschise…, ca în filmele de groază! În urma articolului, care a sensibilizat atât statul cât şi societatea civilă, s-a decis reîntoarcerea leproşilor în vechea colonie", povestea, într-un reportaj pentru EVZ, regretatul medic Răzvan Vasiliu, care ani de zile a avut grijă de zeci de pacienți.

Tichileştiul nu e singurul spital de leproşi din Europa: "Sunt în Turcia, Italia şi Spania. Termenul de leprozerie, cu toate că este oficial în hârtiile de la minister, e desuet! Însemna un loc închis! Acum e deschis oricărui vizitator! Din practică, am constatat că boala se poate stopa, dar poate reveni când slăbeşte sistemul imunitar".

Doliu în România! A murit medicul care îi îngrijea pe ultimii leproși de la Tichilești

Lepra e o boală contagioasă şi infecţioasă, provocată de bacilul Hansen. Teoretic, oricine o poate lua, dar există nişte condiţii care o fac slab contagioasă. Bolnavii care au fost şi sunt la Tichileşti, explică medicul, provin din familii care au avut leproşi. A doua condiţie ar fi ca cel care intră în contact cu un lepros să fie foarte tânăr. Tratamentul durează doi ani, după care se consideră că boala e vindecată şi pacienţii externaţi: "Am avut bolnavi care au plecat acasă. Internări au fost, dar majoritatea reinternări. Doar două cazuri noi au fost în ultimii 20 de ani".

În timp, cei mai mulţi leproşi au fost depistaţi în Vâlcea, Argeş şi Moldova. Poarta de intrare a maladiei în României a fost Ungaria, în secolul XIX, o haltă în traseul leprei din Africa, Asia şi America de Sud.