Despre doctorul Vasiliu nimeni nu poate să spună un lucru urât. Dimpotrivă! Toată viața lui a stat printre leproșii de la Tichilești și nu s-a temut o secundă că ar putea să facă temuta boală, care îi lasă infirmi pe cei care o dobândesc. A murit la 62 de ani, iar moartea lui este plânsă de toți cei care l-au cunoscut dar, mai ales, de puținii leproși care mai sunt cazați acolo.

Înainte de 1989, leprozeria de la Tichilești era descrisă ca fiind un loc al groazei. ”Plăgi deschise, oase descărnate, sânge, ochi scoşi, degete lipsă, durere, jale, mizerie. Horror! Erau cuvintele folosite de ziariştii anilor ’90, străini sau de-ai noştri, când descriau un loc care nu existase oficial: Leprozeria de la Tichileşti, Tulcea”, se spunea despre acest spital, care oficial nu exista.

Doctorul Vasiliu spunea la un moment dat, într-un reportaj apărut în Evenimentul Zilei,  că nici el nu își amintește cum a ajuns să lucreze la Tichilești. În 1991, s-a îndrăgostit de o tulceancă și astfel a ajuns să lucreze la Tulcea, dar după scurt timp, cei de la Direcția de Sănătate Publică de acolo l-au trimis să lucreze la Leprozeria de la Tichilești.

”Nici nu eram specialist, ci generalist! Nu ştiu pe ce criterii m-au selecţionat. Bănuiesc că s-a vrut o persoană tânără, care să aibă contact direct cu presa şi cu ONG-urile ce doreau să ajute comunitatea leproşilor. Respingere…, n-am avut! Eram pregătit pentru contactul cu boala, din familie şi şcoală. Soţia nu s-a opus, da’ nici bucuroasă n-a fost!”, povetsea medicul Vasiliu.

Prin implicarea medicului Vasiliu, Leprozeria s-a transformat dintr-un spital într-un mic sătuc, unde oamenii își duc viața, în liniște. “S-a format o familie la Tichileşti. Printre cei 27 de salariaţi sunt oameni care lucrează aici de trei generaţii.

La şedinţele lunare participă şi angajaţii şi bolnavii. Fiecare problemă e a tuturor!”, descrie doctorul Vasiliu micul Univers în care nimeni nu-şi doreşte să ajungă. Se mai ceartă între ei şi trebuie calmaţi, că iese furtună! Ultima oară s-au hărţuit două femei cu doi bărbaţi. La Club. Telenovelă sau meci? “Am făcut şedinţă, am dezbătut, am ascultat părţile, dar până la urmă le-am dat televizorul meu!”, se amuza Răsvan Vasiliu.