Ora de iarnă. Informația așteptată de atâta vreme: Când vom renunța
- Ramona Rotaru
- 31 august 2024, 19:32
România se pregătește să treacă la ora de iarnă, tranziție care va avea loc în luna octombrie. În acea zi se dă ceasul cu o oră înapoi și este considerată cea mai lungă zi din an, având 25 de ore. Trecerea se va face într-o noapte de sâmbătă spre duminică, pentru un plus de odihnă.
La finalul lunii octombrie, românii trec la ora de iarnă pentru anul 2024. Atunci, ceasul se va da cu o oră înapoi, iar ziua este considerată cea mai lungă din an, având 25 de ore.
Trecerea se va face în noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 -27 octombrie. Ora 04:00 va deveni ora 03:00, ceea ce va face ca ziua de 27 octombrie să fie cea mai lungă din acest an. Telefoanele și calculatoarele conectate la internet vor trece automat la ora de iarnă 2024, fără să fie nevoie să mai facem noi schimbarea.
Această schimbare a orarului a fost programată în weekend, pentru a asigura un plus de odihnă.
Trecem la ora de iarnă. Multe state au renunțat la acest obicei
Parlamentul European a votat renunțarea la ora de vară la nivelul UE încă din martie 2019. Ultima schimbare a orei ar fi trebuit să fie în 2021. Cu toate acestea, nu toate țările au luat decizia finală. Multe state europene au renunțat la schimbarea orei, însă România continuă această tradiție. La noi în țară, ora se schimbă de două ori. Odată când se trece la ora de vară și apoi când se trece de ora de iarnă.
Schimbarea orei de vară, respectiv de iarnă, se face în preajma echinocțiilor de primăvară și de toamna, când ziua este mai mare decât noaptea, respectiv când durata nopții este mai mare decât durata zilei.
Mute persane consideră schimbarea orei incomodă. De pe data de 27 octombrie, soarele va apune la ora 17:00, iar de la ora 18:00 va începe să se însereze. Majoritatea românilor afectați susțin că este mult mai greu să se reacomodeze, după ce au folosit ora de vară timp de aproape șase luni. Specialiștii spun că este nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne obișnui cu schimbarea orei. Motivul: se întunecă mai devreme.
Atunci când se trece de la ora de vară la cea de iarnă, multe persoane pot resimți stări de oboseală accentuată, tulburări de somn, creșterea nivelul de stres sau probleme de concentrare. În cazul unora poate apărea și astenia de toamnă sau stări de nervozitate generală.
Ora de iarnă este de fapt ora oficială standard pentru emisfera nordică. Aceasta se folosește în perioada cuprinsă între lunile octombrie și aprilie a anului următor.