Panică în România, după întocmirea bugetului de război. Precizările Guvernului
- Andrei Pospai
- 13 martie 2025, 20:34

Biroul de presă al Guvernului a respins joi o știre falsă apărută în mediul online, care sugerează că România se pregătește pentru intrarea în război prin introducerea de cartele pentru consum raționalizat.
Într-un comunicat oficial, Guvernul a precizat că aceste informații sunt menite să genereze panică în rândul publicului și a subliniat că solicitarea menționată în postări face parte dintr-o procedură periodică, prevăzută de legislația națională.
Legea nr. 477/2003 stabilește ca, la fiecare patru ani, să fie revizuite măsurile de pregătire economică și teritorială pentru apărare, proces desfășurat ultima oară în 2021.
Un act de dezinformare cu rea-credință
„Aceste demersuri se înscriu într-un calendar repetitiv, iar extragerea de concluzii manipulatoare reprezintă un act de dezinformare cu rea-credință,” se arată în comunicat.
Controversa a fost generată de o adresă emisă de Biroul Zonal pentru Probleme Speciale Timiș, care făcea referire la prețurile cartelelor pentru consum raționalizat, în cadrul pregătirilor pentru un nou buget de apărare.

Fake News. Știri false. Sursa foto: dreamstime.com
De la ce a pornit totul
Documentul, datat 11 martie, a fost adresat Consiliului Județean Timiș și făcea referire la „prețurile cartelelor pentru consumul raționalizat” și la întocmirea unui „buget pentru război”.
Această adresă a stârnit panică pe rețelele de socializare, fiind interpretată ca un semn al unor pregătiri pentru război.
Nu e o situație de criză iminentă
Totuși, autoritățile au subliniat că documentul face parte dintr-o procedură periodică și nu indică o situație de criză iminentă.
De asemenea, s-a ridicat întrebarea dacă documentul este autentic sau dacă a fost manipulat pentru a induce în eroare opinia publică.
În ultima vreme, au circulat câteva zvonuri legate de posibilitatea ca România să fie implicată într-un conflict, însă autoritățile și oficialii NATO au respins aceste speculații.
Aceste zvonuri reflectă tensiunile din regiune, dar autoritățile continuă să asigure populația că nu există riscuri directe pentru România.