Ora de iarnă. Când se schimbă ceasul și când se renunță de tot

Ora de iarnă. Când se schimbă ceasul și când se renunță de tot

O parte din țările se pregătesc să renunțe la trecerea pe ora de iarnă. Peste 140 de țări care aveau acest obicei, au renunțat la schimbarea aceasta majoră.

Trecerea la ora de iarnă este un obicei practic în 40% dintre țările din lume. Însă, pentru mulți cetățeni, modificarea odată la șase luni a orei este obositoare și foarte neplăcută.

În general, se trece la ora de vară undeva în mijlocul sau la sfârșitul lunii martie, și șase luni mai târziu, la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, ora se da înapoi.

Acum, unele națiuni se pregătesc pentru a se muta la ora de iarnă. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, de la 3 dimineața la 2 dimineața. Cu toate acestea, aceste țări reprezintă deja o minoritate. Această schimbare va fi implementată doar în patruzeci la sută din țările lumii. Restul de șaizeci la sută au luat decizia de a renunța la această schimbare pentru totdeauna.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum este mai bine

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 octombrie, România trece la ora oficială de iarnă la ora 4:00, ceea ce înseamnă că vom dormi cu o oră mai mult.

Ora de iarnă este ora așa zisă „normală”. În contrast cu ora de vară, care urmărește să folosească lumina soarelui cât mai mult posibil. În 1898, un neo-zeelandez pe nume Hudson a fost primul care a luat în considerare introducerea acestui tip de orar convențional.

Sfaturile medicului

Acestea fiind spuse, vom dormi mai mult și noaptea va fi mai lungă. Medicii avertizează că schimbarea orelor poate avea un impact negativ asupra organismului nostru. Copiii și persoanele în vârstă suferă cel mai mult din această cauză.

Regula celor opt ore de somn este un mit. Cum ne dăm seama că dormim suficient

Schimbarea orei ne afectează masiv organismul.

Este recomandat să reduceți consumul de cafea, ceai verde sau negru și băuturi carbogazoase și energizante până când organismul se adaptează la noul „program”.

Tocmai din acest motiv, pentru ca schimbarea orei are un efect enorm asupra organismului nostru, această tematică a iscat multiple controverse și discuții aprinse. Nu toată lumea se bucură de ora de vară, în special atunci când ceasurile se dau înainte în martie și se pierd brusc 60 de minute de somn. Conform unor studii, schimbarea orei crește atacurile de cord, accidentele de circulație, accidentele la locul de muncă și infracțiunile din cauza perturbării ritmului biologic, potrivit RomâniaTV.