O țară a refuzat să mai treacă la ora de vară. Populația nu înțelege nimic și e dată peste cap
- Mihai Soica
- 26 martie 2023, 20:48
În Liban, trecerea la ora de vară i-a adus pe toți locuitorii într-o stare de imensă confuzie. În prima zi de la trecerea la ora de vară, în Liban există două fusuri orare, cel al autoritățile politice și cel impus de cultele religioase.
Jurnaliștii de la BBC scriu că premierul interimar al Libanului, Najib Mikati a anunțat că ora de vară va începe la sfârșitul Ramadanului, adică din data de 20 aprilie, permițându-le musulmanilor să își rupă postul zilnic mai devreme.
Însă autoritățile creștine au declarat că vor schimba ceasurile în ultima duminică din martie, așa cum se întâmplă în majoritatea anilor.
O dispută care aruncă țara în haos
Disputa ilustrează diviziunile profunde dintr-o țară, Liban, în care facțiunile creștine și musulmane au dus un război civil la sfârșitul anilor 1970 și 1980 și unde pozițiile politice sunt împărțite între grupurile religioase.
Joi, primul ministru Mikati, un musulman sunnit, și-a anunțat decizia de a amâna începerea orei de vară până la 20 aprilie.
El nu a oferit un motiv pentru această măsură, dar mulți comentatori o consideră o modalitate de a-și spori popularitatea în timpul Ramadanului. Luna sfântă musulmană a început pe 22 martie și se încheie pe 21 aprilie.
Programul avioanelor este afectat
Decizia premierului libanez nu va fi ascultată de marile companii aeriene. De altfel, mai multe organizații libaneze importante au decis, de asemenea, să ignore decizia, trecând la ora de vară chiar de duminică 26 martie.
Middle East Airlines, transportatorul național, a decis un compromis. Acesta a declarat că ceasurile și alte dispozitive vor rămâne la ora de iarnă, dar că orele de zbor vor fi ajustate pentru a evita perturbarea orarelor internaționale.
A existat, de asemenea, confuzie pentru utilizatorii de telefoane mobile și alte dispozitive electronice care trec automat la ora de vară, deoarece mulți operatori nu au fost notificați cu privire la întârzierea orei, scriu cei de la BBC.
SUA vrea ora de vară permanentă
În 2022, Senatul SUA a votat cu o majoritate covârșitoare pentru ca ora de vară să devină permanentă, însă legislația a fost blocată în Camera Reprezentanților.
La 2 martie 2023, senatorul american Marco Rubio a reintrodus în Congresul al 118-lea Legea privind protecția soarelui din 2023. Disputa din Congresul SUa urmează a fi tranșată la un vot final care se va da în cursul acestui an,
În prezent, mai puțin de 40% din țările lumii respectă ora de vară.