Ora de iarnă 2023. Când are loc marea schimbare în România

Ora de iarnă 2023. Când are loc marea schimbare în România Sursa foto: Newlight | Dreamstime.com

Ora de iarnă 2023. Când trece România la ora de iarnă. Ceasurile se vor da înapoi cu o oră. Schimbarea orei are repercusiuni asupra psihicului și sănătății oamenilor.

Ora de iarnă 2023 este momentul în care românii își vor da ceasurile înapoi cu o oră. Adică ora 4:00 dimineața devine ora 3:00. Schimbarea orei și trecerea la ora de iarnă în anul 2023 are loc în ultima zi de duminică a lunii octombrie. Astfel, în acest an, ziua de 29 octombrie va avea 25 de ore.

Ora de iarnă 2023. România revine la ora de iarnă în ultimul weekend din octombrie

În ultimul weekend din luna octombrie, România va reveni la ora de iarnă. Ceasurile se vor da înapoi cu o oră, astfel că ora 4:00 va deveni ora 3:00. Așadar, ultima duminică a lunii octombrie va deveni cea mai lungă zi din an, având 25 de ore. În fiecare an, această modificare a orei se face în ultimul week-end din octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Sursa foto: arhiva EVZ

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă. Diferenţele dintre ore vin din faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, în sens pozitiv către est. Acesta trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie).

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului zero. A Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în fusul orar 2. Perioada dintre lunile octombrie şi martie (a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”. Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a profita de lumina naturală.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00) în ultimul weekend din martie. La ora de iarnă operațiunea este inversă. În ultimul weekend din octombrie ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Schimbarea orei ne afectează sănătatea

De cele mai multe ori, schimbarea orei are repercusiuni asupra psihicului și sănătății oamenilor. Au nevoie de mai mult timp pentru a se acomoda. Această schimbare le perturbă ceasul biologic. În același timp, pot apărea dereglări hormonale. Cea mai vizată e melatonina, hormonul care reglează ceasul biologic.

Potrivit studiilor, în primele săptămâni după trecerea la ora de iarnă, crește numărul accidentelor de circulaţie, pietonii şi bicicliştii fiind cei mai vizați.

„Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează modul cum se realizează această adaptare. De aceea, unii pacienţi pot prezenta o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni”, observă medicul Tudor Ciuhodaru.

Toamna și iarna, mulți oameni petrec toată ziua în interior. Până la finalul zilei de muncă sau școală este deja întuneric. Automat primim mai puțină expunere la soare, ceea ce reduce cantitatea de vitamina D pe care corpul nostru o produce, scrie utswmed.com. Nivelurile scăzute de vitamina D afectează starea de spirit scăzută și aduc depresie, precum și oboseală, dureri musculare și oase slăbite. Etse un fond propice instalării unor afecțiuni sistemice sau autoimune.