Calendar Ortodox, 15 martie. Sfinţii Mucenici Agapie, Plisie şi Timolau, martiri pentru credința lor

Calendar Ortodox, 15 martie. Sfinţii Mucenici Agapie, Plisie şi Timolau, martiri pentru credința lor

În Calendarul Ortodox, azi, 15 martie, sunt prăznuiți Sfinţii Mucenici Agapie, Plisie şi Timolau. Aceștia au pătimit în vremea împăratului Dioclețian (284-305). Au fost supuși unor chinuri groaznice pentru credința lor.

Calendar Ortodox. Agapie s-a născut în Gaza. Când a început prigoana lui Dioclețian împotriva creștinilor, el împreună cu alți șapte tineri s-au jurat să nu renunțe la iubirea pentru Hristos. Preferau să își piardă viața, dar să nu fie separați de credință.

Acești tineri erau Timolau, de loc din Pont, alți doi purtau numele Dionisie și erau din Tripoli (Fenicia), altul era Romil, diacon al Bisericii din Diospoli, iar alți trei, Plisiu și doi care se numeau Alexandru, erau din Egipt.

Dioclețian poruncise ca toți creștinii să fie siliți să aducă jertfe zeilor, iar dregătorul Urban a organizat în Cezareea Palestinei o mare sărbătoare păgână. Creștinii care nu renunțau la Hristos erau supuși unor chinuri greu de imaginat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei opt s-au oprit în mijlocul mulțimii și au strigat puternic: „Și noi suntem creștini”. Sfântul Mucenic Agapie și ceilalți șapte martiri au fost trimiși la închisoare, dar nimic nu i-a făcut să renunțe la iubirea pentru Hristos. Aceștia fost uciși prin decapitare în anul 303.

Calendar Ortodox. Rugăciunea care te scapă de energiile negative

În numele Sfântului Mucenic Agapie și celor șapte martiri, credincioșii rostesc o puternică rugăciune pe 15 martie. Aceste cuvinte te scapă de deochi și de oamenii cu energii negative.

Stăpâne, Dumnezeul nostru, împăratul veacu­rilor, Cel atotputernic și atottiitor, Care faci pe toate și însuti le schimbi cu voia Ta; Cel ce cuptorul cel de șapte ori încins și văpaia cea dm Babilon le-ai prefăcut în rouă și pe sfinții trei tineri neatinși i-ai păzit; Doctorul și tămăduitorul sufletelor noas­tre, mântuirea celor ce nădăjduiesc în Tine, Tie ne rugam și cu umilință cerem: depărtează, înlătură, izgonește toată lucrarea diavolească, toată calea și toată vrăjmășia satanei, privirea cea rea, nesățioasă și pizmașă a ochilor celor făcători de rele a oame­nilor pizmași, de la robul Tău (N).

Și fie ca, din fru­musete sau pentru putere, ori din întâmplare sau din pizmă și răutate, i-a venit lui aceasta neputință, însuți, Iubitorule de oameni Stăpâne, tinde mana Ta cea tare și brațul Tău cel atotputernic și înalt și cercetează această zidire a Ta și-i trimite înger de pace, stăpânitor și păzitor sufletului și trupului, care să gonească și să stârpească de la ea tot sfatul rău, toată pizma și deochiul făcător de stricăciune al oamenilor răi, ca, izbăvită fiind cu puterea Ta, să-Ți cante Tie cu mulțumire: Domnul este ajutorul meu, și nu mă voi teme de ce-mi va face mie omul; și iarăși: nu-mi va fi frică de rele, pentru că Tu cu mine ești; că Tu ești Domnul puterii mele, Cel tare și stăpânitor, Domnul păcii, Părintele veacului ce va să fie.”, potrivit crestinortodox.ro.