Ce nu este bine să faci în Ziua Sfinților 40 de Mucenici, pe 9 martie. Cum trebuie să se ferească bărbații de boală

Ce nu este bine să faci în Ziua Sfinților 40 de Mucenici, pe 9 martie. Cum trebuie să se ferească bărbații de boală Cei 40 de mucenici. Sursa foto: Facebook

În fiecare an, pe data de 9 martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiesc pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Este un omagiu adus soldaților romani uciși în Sevastia în vremea împăratului Licinius, prigonitor al creștinilor. În tradiția populară, în această zi bărbații beau 44 de pahare cu vin.

Joi, 9 martie, toţi când creștinii de pretutindeni îi sărbătoresc pe cei 40 de Mucenici uciși în Sevastia, are o conotație aparte pentru spiritualitatea populară. Potrivit tradiției populare, în ziua Sfinților Mucenici, se încheie zilele babelor – zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, care lasă loc zilelor moșilor.

Acesta este și motivul pentru care oamenii fac diferite ritualuri de alungare a gerului în această zi, cum ar fi lovirea pământului cu bâte sau maiuri. În tot acest timp, oamenii rostesc descântece pentru ca să iasă căldura și să alunge gerul.

Ce nu este bine să faci de Mucenici

De Ziua Sfinților 40 de Mucenici nu ai voie să muncești. Legenda spune, că în aceasta zi, un țăran semăna mazăre pe ogor. Mucenicii l-au văzut şi i-au cerut lui Dumnezeu să-l pedepsească. Domnul a fost însă îngăduitor şi le-a cerut să îl ierte, ba chiar să îi sporească fiecare dintre ei recolta. Omul s-a bucurat mult când s-a trezit că are de 40 de ori mai multă mazăre. În anul următor, lacom, şi-a semănat câmpul tot în această zi. Însă, de data aceasta, sfinţii l-au pedepsit şi i-au dat 40 de săptămâni de boală.

Ne puteți urmări și pe Google News

-Pentru a avea spor la bani, în această zi nu se dau bani cu împrumut

-Când biserica îi sărbătorește pe cei 40 de Mucenici nu se fac treburi în casă

-Nu se face curățenie și nici nu se spală haine

-În ziua Sfinților Mucenici nu trebuie să te cerți cu nimeni, întrucât se spune că certurile din această perioadă pot fi responsabile de toate necazurile de peste an

- Cine nu respectă această sărbătoare va fi bolnav timp de 40 de zile.

Rugăciune către Sfinții 40 Mucenici din Sevasta

Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevasta, care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase și nestricăcioase. O, voi, care vă bucurați de cinstirea întregii Biserici, care ați dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaștele voastre, fiți ocrotitorii noștri, ai celor ce vă cinstim pomenirea.

Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre.

Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului.

O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare. Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție!

Sursa: doxologia.ro.