Pământul rămâne fără resurse. Mai multe metale vor dispărea

Pământul rămâne fără resurse. Mai multe metale vor dispăreaSursa foto: space.com

Pământul are resurse finite, iar în ultima perioadă există tot mai multe voci care susțin că se vor epuiza curând. Indiferent dacă este vorba de petrol, cărbune, păduri sau resursele de apă dulce, acestea vor ajunge la final, în cele din urmă.

Resursele Pământului sunt limitate, iar la un moment dat vor dispărea în întregime. Populația folosește metalele și mineralele într-un ritm alert, iar aceste resurse sunt imposibil de suplinit prin simplele procese naturale. În plus, este nevoie de zeci sau chiar sute de milioane de ani de procese geologice pentru ca planeta să genereze altele. Mai multe estimări arată că unele metale și minerale vor dispărea în curând. Printre acestea se numără și fierul. Ultimele date arată că Pământul are 180 de milioane de tone de minereu de fier la care se adaugă și alte 85 de miliarde de tone de fier la care încă nu s-a ajuns. Chiar dacă pare o cantitate suficient de mare, aceste resurse ar putea fi epuizate până în 2062.

Cuprul și plumbul vor dispărea

Un raport al Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (US Geological Survey), din anul 2008, a arătat că rezervele de cupru și plumb ar putea dispărea în câteva decenii. În plus, același raport confirma o creștere de doar 2% a capacității de extracție.

cupru, metale, resurse

Acest lucru înseamnă că Pământul ar mai avea plumb pentru vreo 17 ani, staniu pentru 19 ani, cupru pentru 25, fier pentru 54 și bauxită pentru 68. Un studiu realizat de Universitatea din Utrcht, în anul 2021, arăta că datele US Geological Survey sunt eronate și că zăcămintele de cupru ar fi epuizate în aproximativ 100 de ani.

Pământul ar avea resurse pentru următorii 1.000 de ani

Același studiu a arătat că resursele de antimoniu, aur, bor, argint, bismut și molibdenul s-ar putea termina în 100 sau 200 de ani. În ceea ce privește celelalte metale, acestea ar mai putea fi extrase pentru următorii 1.000 de ani.

În cazul ultimului studiu nu a fost luată în calcul problema reciclării, și nici a tehnologiilor viitorului care ne vor putea permite să extragem minereuri de la adâncimi care în prezent nu sunt de atins. Aceste minereuri ar reprezenta doar o mică parte din rezervele Terrei. Cu toate acestea, apare o altă problemă, cea a efectelor mineritului asupra planetei.