Prima țară UE care suspendă regruparea familială a refugiaților

Prima țară UE care suspendă regruparea familială a refugiațilorAustria. Sursa foto: Pixabay

Guvernul austriac a anunțat miercuri o măsură drastică care va afecta regruparea familială a refugiaților, suspendând acest proces pentru prima dată în Uniunea Europeană.

Austria suspendă regruparea familială a refugiaţilor

Ministrul Integrării, Claudia Plakolm, a declarat că decizia a fost luată pentru a proteja sistemele de sănătate, locurile de muncă și educația, în contextul unui aflux semnificativ de refugiați care au sosit în Austria în ultimii ani.

„Ne-am atins limitele capacității de primire”, a spus Plakolm, subliniind că măsura are rolul de a reglementa fluxul de migranți și de a asigura stabilitatea socială și economică a țării.

Potrivit acesteia, decretul va fi publicat în scurt timp și va intra în vigoare până în luna mai, în doar câteva săptămâni.

Măsura se aplică pe termen limitat, dar ar putea fi prelungită

Decizia de a suspenda regruparea familială se aplică inițial pe o perioadă de șase luni, însă există posibilitatea ca aceasta să fie extinsă până în 2027.

Plakolm a explicat că această măsură este necesară din cauza dificultăților cu care se confruntă mulți refugiați în integrarea în societatea austriacă, cum ar fi învățarea limbii germane, găsirea unui loc de muncă sau integrarea în școli.

Ministrul a mai menționat că „probabilitatea unei integrări reușite scade cu fiecare nouă sosire”, iar sarcina autorităților de a asigura integrarea acestora este una „titanică”.

Claudia Plakolm

Sursa foto. Facebook/Claudia Plakolm

Critici din partea organizațiilor pentru drepturile omului

Măsura adoptată de guvernul austriac a stârnit critici din partea mai multor organizații internaționale care apără drepturile omului. Acestea au subliniat faptul că nu există o situație de urgență care să justifice suspendarea regrupării familiale, iar măsura afectează grav drepturile refugiaților și integritatea familiei.

Lukas Gahleitner, purtător de cuvânt al ONG-ului Asylkoordination Österreich, a declarat că organizația va depune un recurs în instanță, considerând că nu există o justificare validă pentru această decizie.

„Trebuie să se justifice o situație de urgență pentru a putea opri regruparea familială, ceea ce nu este cazul în Austria”, a afirmat Gahleitner.

Această decizie intervine după o creștere semnificativă a numărului de refugiați care au sosit în Austria în ultima perioadă, mai ales din Siria, și vine pe fondul unei presiuni crescute asupra guvernului austriac pentru a implementa măsuri stricte de control al migrației, relatează AFP.

Recomandările noastre