Cum se impozitează o pensie de 4.000 de lei. Acesta este calculul

Cum se impozitează o pensie de 4.000 de lei. Acesta este calculul Pensionari. Sursa foto: Pixabay

România. După ce PNL și PSD au avut opinii divergente referitoare la atribuirea măsurii de majorare a pragului de la care are loc impozitarea pensiilor, ministra Muncii a oferit câteva clarificări. Simona Bucura-Oprescu a precizat că noile reglementări sunt destinate să sprijine pensionarii, nefiind de natură politică.

Conform estimărilor Ministerului Muncii, noul prag de impozitare va aduce venituri mai mari pentru peste 3,1 milioane de pensionari începând cu 1 octombrie.

Impozitarea pensiilor nu are miză politică, afirmă ministra Muncii

Simona Bucura-Oprescu a fost întrebată dacă majorarea pragului de neimpozitare a pensiilor, de la 2.000 la 3.000 de lei, reprezintă doar o dispută politică între PSD și PNL.

„Exclus! Este o măsură bună pentru toţi pensionarii. E important ca toţi pensionarii să beneficieze întru totul de aceste creşteri ale veniturilor pe care le au. Toţi pensionarii vor beneficia de ridicarea acestui prag. Este doar o măsură care completează ceea ce am făcut până acum”, a fost răspunsul acesteia.

Începând cu 1 octombrie, pensiile de până la 3.000 de lei vor fi scutite de impozit. Pensionarii cu venituri mai mari de 3.000 de lei vor fi impozitați cu 10% doar pentru suma care depășește acest prag.

Impozitarea pensiilor

Impozite. Sursa foto: Pixabay

De exemplu, o pensie de 4.000 de lei va fi impozitată cu 10% doar pentru cei 1.000 de lei care depășesc pragul, rezultând într-o pensie netă de 3.900 de lei.

Poate sau nu statul să suporte astfel de măsuri

Referindu-se la impozitarea pensiilor, Bucura-Oprescu a subliniat că este esențial să se implementeze măsurile adecvate pentru a proteja puterea de cumpărare a pensionarilor, la fel ca pentru alte categorii.

De asemenea, a menționat că în această perioadă nu s-au concentrat doar pe asigurări sociale și pensii, ci și pe creșterea numărului de contracte de muncă și pe majorarea veniturilor pentru persoanele cu salariul minim.

Simona Bucura-Oprescu

Simona Bucura-Oprescu. Sursa foto: EvZ

„Avem deja şi aici o creştere de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Venim cu acel mecanism astfel încât puterea de cumpărare a românilor să fie protejată, cu transpunerea Directivei europene privind salariul minim.

Preocuparea noastră este ca pentru toţi românii veniturile să fie mai bune, nu doar pentru pensionari”, a adăugat ministra Muncii la un post de televiziune, potrivit Capital.