România trece la salariul minim european. Ce se schimbă pentru angajați

România trece la salariul minim european. Ce se schimbă pentru angajați Muncitori Sursa foto: Arhiva EVZ

București. Salariul minim european va fi implementat în România, conform Directivei UE 2022/2041. Termenul limită asumat, așa cum declara premierul Marcel Ciolacu, în urmă cu câteva luni este de 15 noiembrie.

Ministrul Muncii a lăudat introducerea măsurii, spunând că lucrătorii români vor ajunge la nivelul de venituri al celor din Occident. Simona Bucura Oprescu a făcut o serie de comentarii în cadrul unui eveniment public.

Salariul minim european, aplicat până în noiembrie

Deși oficialii guvernamentali dau asigurări că suntem pe drumul cel bun, românii nu prea simt acest lucru în buzunare. Așa este și cu salariul minim european. Măsura a fost impusă printr-o directivă europeană nr. 2022/2041. În acet context, Simona Bucura Oprescu a declarat că introducerea sa reprezintă o garanție că salariile mici vor crește odată cu dezvoltarea economică.

Ministrul Muncii a participat la un eveniment „Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană”, organizat de Blocul Naţional Sindical. Bucura Oprescu a spus că este nevoie de o piață a muncii  solidă pentru a plăti salarii decente și pentru a crește pensiile. Ea a subliniat că numărul celor care muncesc legal trebuie să fie cât mai mare, raportat la situația actuală.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Introducerea salariului minim european reprezintă o garanţie că salariile mici din România vor creşte odată cu dezvoltarea economică, ceea ce va contribui la micşorarea decalajelor”, a afirmat Bucura-Oprescu.

Simona Bucura Oprescu alături de sindicate

Simona Bucura Oprescu alături de sindicate Sursa foto: Facebook / Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Ciolacu estima că legea va fi gata la 15 noiembrie

Guvernul României a aprobat, în 21 iunie, proiectul de lege privind salariul minim european. Actul normativ a fost trimis spre adoptare în Parlament, după consultări cu partenerii sociali. Legea va determina modul în care va fi stabilită această formă de venit, conform Directivei. Formula de calcul va trebui să țină cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi de productivitatea muncii.

Legea ar trebui adoptată în următoarea perioadă ca să intre în vigoare la 15 noiembrie, așa cum și-a asumat premierul Marcel Ciolacu în luna mai. El propunea ca actul normativ să urmeze prevederile din directiva europeană.

„Părerea mea, să nu mai inventăm noi iarăşi apa caldă şi să mergem pe o viziune europeană, a Uniunii Europeane, care pentru aceeaşi muncă să fie plată egală şi avem termen de implementare, mi se pare, pe 15 noiembrie”, a declarat Marcel Ciolacu.

Scumpiri

Venituri Sursa foto: Dreamstime.com

Guvernul vrea propuneri de la sindicate pe salariul minim european

Simona Bucura Oprescu a spus că guvernul este deschis la propuneri pentru proiectul de lege. Ea a spus că actul normativ privind salariul minim european poate fi îmbunătățit pe parcursul său parlamentar. Pare că PSD nu mai vrea încă un eșec precum cel înregistrat la legea pensiilor.

„Acest proiect de lege îşi propune, pe de o parte, adecvarea salariului minim pentru a proteja puterea de cumpărare a lucrătorilor, iar pe de altă parte, să ţină cont de productivitatea muncii pentru a îmbunătăţi competitivitatea companiilor. Pentru a plăti salarii decente şi pentru a putea creşte şi mai mult pensiile este nevoie de o piaţă a muncii puternică, iar în acest sens este important ca numărul celor care muncesc legal să fie cât mai mare”, a declarat Simona Bucura Oprescu .

Introducerea acestei măsuri, crede ministra Muncii, va contribui la îmbunătățirea situației lucrătorilor români. Ea speră că aceștia nu vor mai pleca în străinătate pengtru a lucra pe salarii mai mari.

„România va putea astfel să menţină lucrătorii calificaţi care altfel ar fi tentaţi să plece în alte ţări pentru salarii mai mari. Prin implementarea Directivei va putea fi stimulată creşterea economică prin creşterea puterii de cumpărare a lucrătorilor şi se vor încuraja investiţiile în formarea profesională şi în creşterea productivităţii”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu, conform unui comunicat de presă.

 

Revista presei