Salariul minim pe economie. Schimbările care intră în vigoare de la 1 iulie

Salariul minim pe economie. Schimbările care intră în vigoare de la 1 iulie Salariu. Sursa foto. EVZ

Guvernul a decis recent că angajații români cu salariul minim vor primi salarii diferite pe contracte în funcție de domeniul în care lucrează, începând de luni, 1 iulie. Totodată, Ministerul Muncii a anunțat că, pe lângă salariul minim brut garantat în plată, vor fi utilizate încă două salarii minime brute diferite.

Salariul minim, diferit în funcție de domeniul de activitate

Există două salarii minime brute distincte, unul pentru construcții și celălalt pentru agricultură și industria agroalimentară, conform standardelor în vigoare.

De menționat că salariul minim al ultimelor categorii de angajați este mai mic decât nivelul minim brut garantat în plată al națiunii. Acest lucru se poate întâmpla cu condiția ca angajatorii să respecte toate legile în vigoare.

Această schimbare va avea un impact asupra modului în care sunt calculate pensiile în funcție de venitul brut de bază în fiecare industrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Începând cu data de 1 iulie, salariul minim brut pe țară garantat în plată va crește de la 3.300 la 3.700 de lei lunar. Această ajustare va determina o majorare a salariului net pentru angajații cu salariul minim brut pe țară, acesta crescând de la 2.079 la 2.363 de lei lunar.

Salariul minim crește pentru anumiți angajați. Cât vor primi muncitorii necalificați

Muncitor. Sursa foto: Pixabay

Salariul minim va crește începând cu 1 iulie

Începând din 1 iulie, salariul minim brut va crește cu 284 de lei pe lună, reprezentând o creștere procentuală de 12,12% comparativ cu luna iunie. Totodată, suma neimpozabilă va fi majorată de la 200 la 300 de lei lunar.

După această dată, vor rămâne în vigoare două salarii minime distincte pentru angajații din construcții și cei din agricultură și industria agroalimentară, care beneficiază de anumite facilități fiscale.

Ministerul Muncii a confirmat că aceste salarii vor continua să fie aplicate și după data menționată. Deși salariile minime brute în agricultură și industria agroalimentară vor fi reduse începând de luni, salariul net va rămâne mai mare comparativ cu cel al angajaților din alte sectoare economice.

Noi salarii minime în construcții și agricultură

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 93/2023 din 31 octombrie 2023, privind stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru sectoarele construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare, au fost stabilite următoarele sume:

  • În sectorul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat este de 4.582 lei pe lună, excluzând indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri.
  • În sectorul agricol și industria alimentară, salariul de bază brut pe țară garantat este de 3.436 lei pe lună, excluzând indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri.

Aceste măsuri vor fi în vigoare până la 31 decembrie 2028 și sunt aplicabile numai dacă angajatorii generează cel puțin 80% din cifra de afaceri totală din activitățile respective. De asemenea, angajatorii vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pentru venituri de până la 10.000 de lei.