Marcel Ciolacu, despre salariile diferențiate ale bugetarilor: Mergem pe o viziune europeană

Marcel Ciolacu, despre salariile diferențiate ale bugetarilor: Mergem pe o viziune europeană Premierul României. Sursa foto: Arhiva EvZ

Marcel Ciolacu susține că majorarea salariului minim în cazul angajaților din construcții și agricultură se face în acord cu viziunea europeană. Patronatele și sindicatele din cele două sectoare au propus ca toate creșterile să fie aplicate în funcție de categorii și ramuri de activitate.

Marcel Ciolacu, despre situația salariaților din agricultură și construcții

La finalul anului trecut, premierul României anunța că a ajuns la un acord privind salariile minime din construcții, agricultură și industria alimentară. O astfel de măsură era necesară pentru veniturile acestor angajați să nu scadă din cauza introducerii plății CASS.

Executivul a anunțat că salariul minim va crește de la 1 iulie, însă nu a stabilit o direcție și pentru cei din agricultură și construcții, care primesc salariu minim diferențiat.

Muncitori, construcții

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce se va întâmpla cu aceste categorii de bugetari

Premierul a declarat că vor fi stabilite detaliile legate de salarizarea tuturor categoriilor de angajați la stat. Totodată, Marcel Ciolacu a precizat că salariile în aceste sectoare de activitate ajung la 4.500 de lei.

„Același lucru l-am avut cu toți partenerii. Acolo nu a fost solicitarea de creștere, știți că acolo este mult mai mare, avem la 4.500. Urmează să vină după aceea fiecare. A fost o abordare din partea patronatelor, în primul rând, pe urmă au venit și sindicatele,  parteneri sociali ai Guvernului și au venit cu o propunere de modificare a salariului minim în funcție de ramuri și de categorii.”, a afirmat șeful Executivului.

salarii

Salarii. Sursa Foto: Pixabay

Termenul limită de implementare

Marcel Ciolacu susține că majorările se vor face în acord cu viziunea europeană. În plus, premierul a precizat că termenul limită de implementare este 15 noiembrie.

„Între timp, la nivel european, familia social-democrată a venit și avem de aplicat salariul minim european, deci cu alte cuvinte o viziune la nivel europeană. Părerea mea este să nu mai inventăm noi iar apa caldă și să mergem pe o viziune europeană a UE, care pentru aceeași muncă să fie plată egală și avem termen de implementare pe 15 noiembrie”, a mai spus premierul.

Totodată, Executivul va stabili și normele legate de neimpozitarea celor 300 de lei din salariul minim. În prezent, plafonul respectiv este blocat la 200 de lei.