Anunțul așteptat de foarte mulți români. Se schimbă formula de stabilire a salariului minim

Anunțul așteptat de foarte mulți români. Se schimbă formula de stabilire a salariului minim Salariul minim. Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul ia în calcul trecerea la o nouă formă de stabilire a salariului minim. Un proiect de lege introduce mecanismul nou privind stabilirea nivelului salariului minim. Astfel, formula ar urma să se aplice „în mod obiectiv și sistematic”. Guvernul va analiza noile modificări în ședința de vineri.

Schimbări legate de salariul minim

Proiectul de lege aduce o schimbare majoră legată de salariul minim. Acesta ar urma să fie modificat pe baza unor „criterii obiective”.

Analiza legată de noul mecanism cuprinde aspecte precum puterea de cumpărare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora. De asemenea, se ia în calcul rata de creştere a salariilor, dar și evoluţiile productivităţii la nivel naţional pe termen lung, potrivit Știripesurse.

Ce cuprinde noua formulă

Formula pentru salariul minim pe economie se va aplica anual de către Ministerul Muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Prin această reformă se prevede instituirea unui mecanism nou şi a unei noi formule pentru a stabili nivelul salariului minim în mod obiectiv şi sistematic, în consultare cu partenerii sociali şi ţinând seama de acţiunile Uniunii. Directiva prevede instituirea unui mecanism pentru determinarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, ce implică o serie de proceduri pentru stabilirea şi actualizarea salariului minim legal, în baza unor criterii obiective, care să asigure atingerea unui nivel de trai decent, reducerea sărăciei persoanelor încadrate în muncă, precum şi promovarea coeziunii sociale şi a unei convergenţe sociale", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Salariul minim

Salarii. Sursa foto: Dreamstime.com

Salariul minim crește de la 1 iulie

La începutul lunii iunie, Guvernul a aprobat creșterea salariului minim. Majorarea se va aplica de la 1 iulie, iar de aceasta vor beneficia 1.871.266 de salariați.

Salariul minim brut va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei.

„În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariaţi, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariaţi activi. De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariaţi”, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Muncii.

Măsura nu îi vizează și pe angajații din agricultură și industria alimentară.

(1) În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe ţară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.

2) Nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește și se actualizează potrivit alin. (1), cu utilizarea procedurii de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

(3) Procedura prevăzută la alin.(2) se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cu consultarea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

(5) Procedura prevăzută la alin. (2) se aplică de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, având la bază analizele unei instituții de cercetare specializate în analiza și evaluarea de impact a politicilor din domeniul pieței muncii.

(6) Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază brute prin contractul individual de muncă și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, sub salariul de bază minim brut orar pe țară, prevăzut la alin. (1), se arată în proiectul de lege, potrivit Știripesurse.