Creșterea salariului minim, aprobată. Aproape două milioane de angajați beneficiază de măsură

Creșterea salariului minim, aprobată. Aproape două milioane de angajați beneficiază de măsură Salariul minim. Sursa foto: Dreamstime.com

Creșterea salariului minim a fost aprobată de Guvern în ședința de joi, iar de aceasta vor beneficia 1.871.266 de salariați.

Începând cu 1 iulie, salariul minim brut va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Practic, această majorare se traduce printr-un plus de 284 de lei în veniturile nete ale angajaților.

Guvernul a aprobat creșterea salariului minim, cu câteva zile înainte de alegeri

„În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariaţi, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariaţi activi. De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariaţi”, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Muncii.

Această măsură nu se extinde asupra angajaților din agricultură și industria alimentară, pentru care rămân valabile reglementările legale existente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsura va avea beneficii sociale, încurajând angajarea în sectoarele unde există nevoie de forță de muncă și contribuind la diminuarea muncii nedeclarate.

Din punct de vedere economic, creșterea salariului minim va stimula consumul, va influența importurile de bunuri de consum și va crește puterea de cumpărare a angajaților, se mai arată în comunicatul transmis.

Angajați

Angajați. Sursa foto: Pixabay

Totodată, Guvernul a crescut suma scutită de impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii de la 200 de lei la 300 de lei din salariul lunar.

Creșterea salariului ar putea duce la reducerea locurilor de muncă

Deși creșterea salariului minim a fost privită cu ochi buni de angajați, experții din domeniu avertizează că această măsură ar putea duce la o scădere a locurilor de muncă, în realitate.

Locuri de muncă

Loc de muncă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Câtă vreme economia continuă să se comporte nenatural vor fi consecințe, inflația e una din consecințe. Indiferent de valoarea matematică, veniturile cresc, dar dacă nu crește și productivitatea, vom continua să vedem creșteri de preț. 

Până nu înțelege statul că trebuie să ia măsuri să facă reguli care să ajute mediul de afaceri să devină mai productiv, eventual cu scăderi de taxe, nu vom ieși din cercul vicios în care prețurile cresc, statul încearcă să crească salariul minim și de multe ori mai rău face”, a declarat Cristian Năsulea, profesor de economie mondială, potrivit digi24.ro.