Cum se vor schimba veniturile românilor. Salariul minim crește de la 1 iulie

Cum se vor schimba veniturile românilor. Salariul minim crește de la 1 iulie Salariul minim. Sursa foto: Dreamstime.com

Salariul minim ca vrește începând cu data de 1 iulie, o veste așteptată cu interes în contextul actual al economiei. Schimbările ce vor avea loc în legislația salarială vor aduce modificări semnificative pentru mii de angajați din diverse sectoare ale economiei românești.

În lumina acestor ajustări, mulți români își pun întrebări cu privire la impactul real al creșterii salariului minim asupra nivelului lor de trai și asupra economiei în ansamblu.

Salariul minim crește de la 1 iulie

Românii vor avea mai mulți bani în buzunar după creșterea salariului minim. Se apropie momentul alegerilor, iar într-o săptămână vom fi cu toții implicați în scrutinul local și în cel european din 2024. Una dintre deciziile importante pe care Guvernul o pregătește înainte de alegeri este majorarea salariului minim.

Săptămâna viitoare, Guvernul va adopta în ședință o ordonanță de urgență pentru creșterea salariului minim pe economie. Totuși, în același timp, Executivul are multe alte cheltuieli de gestionat în această perioadă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce salariu vor avea românii

Dacă luăm în considerare salariul minim, acesta va fi majorat de la 3.300 lei brut la 3.700 lei brut. În prezent, este de 3.300 lei brut, ceea ce se traduce într-un salariu net de 2.080 lei. Din 1 iulie, deci într-o lună, va crește la 3.700 lei brut, iar 300 de lei vor fi scutiți de taxe, nu 200 de lei, așa cum se întâmplă în prezent, conform Antena 3 CNN.

Aceasta a fost o cerere venită din partea mediului de afaceri, susținută de premierul Marcel Ciolacu, însă a fost precedată de o analiză realizată de Ministerul Finanțelor.

Astfel, de la 1 iulie, netul va ajunge la 2.352 lei.

salarii

Salariu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Odată majorat salariul minim vor urma și alte creșteri

În paralel, Guvernul trebuie să gestioneze numeroase cheltuieli, deoarece chiar din această lună se implementează două majorări. Este vorba despre a doua tranșă de majorare salarială pentru angajații din domeniul Sănătății și Asistență Socială. Aceștia vor beneficia de o creștere salarială de 20% începând cu luna aceasta.

De asemenea, se implementează și a doua tranșă de majorare salarială pentru personalul din domeniul educației, în special pentru cadrele didactice, care vor primi un supliment de 7% la salariu. Din cauza acestor numeroase cheltuieli, Guvernul trebuie să găsească și să implementeze măsuri de economisire, iar în viitor vom vedea de unde va face Executivul aceste tăieri bugetare.

În prezent, coaliția analizează posibilitatea reducerii cheltuielilor bugetare. Se vor face economii la nivelul ministerelor, însă acest lucru nu este suficient. Vor fi reduse cheltuielile pentru achizițiile curente, însă membrii coaliției examinează în prezent de unde să mai efectueze economii pentru a acoperi toate majorările salariale pe care Executivul urmează să le implementeze în perioada următoare.