Planul Național de Dezvoltare a fost aprobat. Ce se schimbă în Republica Moldova

Planul Național de Dezvoltare a fost aprobat. Ce se schimbă în Republica Moldova Republica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

Guvernul Republicii Moldova a aprobat Planul Național de Dezvoltare (PND) pentru anii 2025-2027. Documentul conține 95 de acțiuni de reformă, care urmează a fi implementate prin intermediul a 264 de proiecte de dezvoltare. Din totalul acțiunilor proiectate, circa 39% asigură continuitatea PND 2024-2026, iar 61% sunt acțiuni de reformă noi.

Pe termen mediu, se prevede concentrarea pe modernizarea localităților din Republica Moldova, garantarea securității fiecărui cetățean. De asemenea, prevede crearea locurilor de muncă bine plătite, creșterea veniturilor și a nivelului de digitalizare a serviciilor publice.

Planul Național de Dezvoltare și aderarea la Uniunea Europeană

Pe termen lung, obiectivul principal și proiectul de țară este aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, până în anul 2030.

Republica Moldova, Uniunea Europeană

Sursa foto: Arhiva EVZ

Pentru a crește rata de implementare a reformelor și a asigura utilizarea eficientă a resurselor, în premieră, Guvernul a dezvoltat platforma www.project.gov.md - o inițiativa digitală, instituită pentru a oferi un mediu interactiv de gestionare eficientă a proiectelor de dezvoltare din Republica Moldova. Platforma facilitează accesul autorităților și partenerilor de dezvoltare la date relevante legate de proiecte, oferind transparență sporită asupra activităților de dezvoltare și alocării resurselor financiare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Guvernul construiește o țară europeană, sigură și prosperă pentru cetățeni și mediul de afaceri. Iar principalele acțiuni și reforme în acest sens se regăsesc în Planul Național de Dezvoltare pentru anii 2025-2027. Implementarea PND va fi evaluată anual prin intermediul indicatorilor de rezultat și impact, setați pentru fiecare obiectiv. Rezultatele evaluării vor fi incluse în raportul anual consolidat privind activitatea Guvernului, prezentat Parlamentului”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului Republicii Moldova.

Negocierile de aderare la UE

Reamintim că statele membre ale Uniunii Europane au transmis miercuri, 29 mai, că speră să ajungă la un acord asupra cadrelor de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova în prima săptămână din iunie, deși rămân unele obiecții din partea Ungariei.

Statele membre ale UE discută de mai multe săptămâni cadrele de negociere ale celor două țări candidate. Dar, până în prezent, nu au reușit să ajungă la un consens pentru aprobarea acestora.

Belgia, care deține președinția rotativă a UE până la sfârșitul lunii iunie, a insistat pentru o discuție la nivelul ambasadorilor UE pentru a clarifica unde se află piedicile,