Fost judecător constituțional: Deciziile de recalculare nu pot fi anulate în instanță

Fost judecător constituțional: Deciziile de recalculare nu pot fi anulate în instanțăPensionari Sursă foto: Dreamstime

București. Augustin Zegrean a făcut o serie de comentarii legate de nemulțumirile pensionarilor care au primit decizii cu pensii mai mici. Fostul magistrat constituțional nu crede că procesele în justiție vor face dreptate.

Fostul președinte al Curții Constituțională nu crede că pensionarii nemulțumiți de deciziile de pensionare vor avea succes în instanță. Oficialii Ministerului Muncii și ai Casei de Pensii îi îndeamnă pe nemulțumiți să conteste în instanță.

Augustin Zegrean, vești proaste pentru pensionari

Fostul magistrat a explicat că recalcularea pensiilor s-a făcut în baza unei proceduri aprobată prin lege. Or, judecătorii nu vor putea să anuleze deciziile pensionarilor nemulțumiți decât dacă calculul a fost făcut greșit, spune Augustin Zegrean. În cazul în care formula a fost aplicată corect, iar pensiile au fost tăiate în conformitate cu legea, petiționarii nu vor avea câștig de cauză.

„Nu decizia e de vină, decizia respectă legea. Dacă decizia respectă legea, degeaba îi trimiteți pe oameni la justiție, că n-are ce să le facă judecătorul. Judecătorul nu poate să modifice legea, judecătorul poate să verifice doar dacă modul de calcul care apare în decizie respectă formula din lege”, a explicat Augustin Zegrean.

Potrivit spuselor sale, legea poate fi anulată doar dacă conține prevederi neconstituționale. În cazul în care CCR costată că există anumite articole care încalcă legea fundamentală, acestea vor fi anulate. Magistrații constituționali decid dacă legea este neconstituțională parțial sau în întregul ei.

„Dacă legea e proastă și legea dă drumul să se întâmple așa ceva, atunci numai la Curtea Constituțională poate să apeleze, numai CCR poate să spună dacă o lege e sau nu constituțională și dacă spune că nu e constituțională, legea va fi pusă deoparte. Nu se va mai aplica acel articol din lege despre care va considera că e neconstituțional sau toată legea”, a relatat Augustin Zegrean.

Fost magistrat CCR

Augustin Zegrean fost președinte CCR. Sursa foto. EVZ

Soluția este la Avocatul Poporului

Augustin Zegrean a precizat că pentru oamenii simpli, precum pensionarii nemulțumiți, este foarte dificil să ajungă la CCR. Ei trebuie să dea în judecată, iar instanța să formuleze o excepție de constituționalitate care să fie trimisă mai departe. Iar o astfel de procedură durează foarte mult, ani de zile.

„Problema e că oamenii, ca să ajungă la CCR, trebuie întâi să dea în judecată și la instanță să formuleze o excepție de neconstituționalitate, instanța să constate dacă îndeplinește condițiile de a fi trimisă la CCR, sesizată CCR, și abia apoi va merge la CCR. Acolo lucrurile vor dura foarte mult, că acolo se judecă acum dosare din 2019-2020, nu au posibilitatea să sară peste ele”, a mai spus Zegrean.

Pentru ca lucrurile să se rezolve mai rapid ar trebui ca sesizarea să fie formulată de Avocatul Poporului. Instituția condusă de Renate Weber nu pare foarte interesată să se implice în această situație, din proprie inițiativă. Zegrean a mai declarat că asociațiile reprezentative ale muncitorilor sau o persoană particulară poate solicita intervenția Avocatului Poporului. Într-un astfel de caz CCR se va pronunța cu celeritate.

Curtea Constituțională

Curtea Constituțională Sursa foto. EVZ

Augustin Zegrean arată inechitățile legii

Fostul magistrat constituțional vede probleme mari la viitorii pensionari, cei care se vor retrage din activitate după 1 septembrie. După formulele de calcul din noua lege, spune Augustin Zegrean, aceștia vor ieși la pensie cu mai puțini bani, comparativ cu ceilalți care au ieșit anterior. Este o inechitate a legii pensiilor ce va intra în vigoare de la 1 septembrie.

„Acolo va fi drama cea mai mare, că cei care vin la pensie o să fie foarte supărați. Nu au ce să facă! Dacă legea așa prevede, asta se aplică. Nu sunt vinovați cei de la Casa de pensii pentru calculele acestea, ei trebuie să aplice legea și atâta tot”, a spus Augustin Zegrean.

Magistratul constituțional a atras atenția cu privire al un alt scenariu. Cel în care legea va fi declarată constituțională de CCR, iar inechitățile se vor păstra.

„Dacă cineva e nemulțumit de lege, trebuie să se adreseze CCR pe calea pe care am spus-o și ei trebuie să spună dacă legea e sau nu constituțională. Dar nu tot ce e rău e neconstituțional”, a mai spus Zegrean.