Schimbările legate de vârsta de pensionare. Ce se va întâmpla din această toamnă

Schimbările legate de vârsta de pensionare. Ce se va întâmpla din această toamnă Sursa Foto: Arhiva EVZ

Vârsta de pensionare a românilor se va schimba la fiecare trei ani. Totodată, noua lege aduce și modificări legate de stagiul de cotizare. Aceste măsuri vor intra în vigoare de la 1 septembrie.

Vârsta se pensionare, modificată la fiecare trei ani

Valoarea pensiei se calculează prin înmulțirea numărului  de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR).

Acesta din urmă reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare.

Pensie, majorare

Pensionarii care au lucrat în grupa I sau II pentru o perioadă de 5-10 ani vor beneficia de o majorare a pensiei. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Valoarea punctului de referință este 81 de lei, iar acesta urmează să fie indexat anual. Începând cu luna septembrie, valoarea punctului de pensie se va majora cu 13,8%, ajungând la 2.032 lei. Conform noii legi, vârsta de pensionare se va schimba la fiecare trei ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alte schimbări aduse de noua lege

Noua lege a pensiilor aduce și alte schimbări pentru beneficiarii din România. Numărul total de puncte realizat de asigurat se va obține însumând punctajele anuale și numărul de puncte de stabilitate.

Potrivit legii, punctajul anual poate fi determinat prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an.

În cazul beneficiarilor care au un stagiu de cotizare de peste 25 de ani, puncte de stabilitate se vor acorda astfel:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de an.

Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare trei ani

Noua lege prevede ca vârsta de pensionare să fie modificată la fiecare trei ani.

Casa Națională de Pensii, pensionare

Sursa foto: Arhiva EVZ

„Începând cu data finalizării eşalonării prevăzute în anexa nr. 5, stagiul minim de cotizare contributiv, stagiul complet de cotizare contributiv şi vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă din România, la un interval de maximum 3 ani.”, arată legea.

În plus, dacă se constată o creștere a speranței de viață, autoritățile vor aplica noi măsuri privind modificarea stagiului de cotizare.

„În situaţia în care se constată o evoluţie pozitivă a speranţei de viaţă, autorităţile competente vor lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă, prin modificarea cadrului legal. 

În situaţia în care se constată o evoluţie negativă a speranţei de viaţă, stagiile de cotizare şi vârsta standard de pensionare nu pot fi majorate (alin. 6). ”, potrivit legii.