Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul

Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectulSursa foto: Foto Dreamstime.com

Vârsta de pensionare ar putea fi redusă pentru o categorie de români. Parlamentarii propun un nou proiect legislativ.

 Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români

Pentru că de la 1 septembrie, noua lege a pensiilor va înlocui actuala legislație, eliminând posibilitatea reducerii vârstei de pensionare cu doi ani pentru persoanele care au locuit timp de trei decenii în localități sau zone poluate, mai mulți parlamentari au propus, printr-un proiect legislativ prezentat marți în Senat, ca această pensionare anticipată să rămână disponibilă. Astfel, prevederile actuale referitoare la această facilitate să nu fie abrogate în toamnă.

Concret, conform proiectului legislativ, noua lege a pensiilor – Legea 360/2023 va fi modificată de la 1 septembrie, iar de la intrarea sa în vigoare se vor aplica unele prevederi cuprinse și de actuala lege, însă din toamnă aceasta din urma va fi abrogată integral, conform avocatnet.ro. Concret, conform propunerii actuale, se va abroga la data intrării în vigoare a noii legi a pensiilor, adică la 1 septembrie 2024 „Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (...) cu excepţia art. 65 alin (5)”.

La alineatul 5 al articolului 65, actuala lege a pensiilor prevede posibilitatea ca persoanele care au locuit timp de 30 de ani în zone afectate de poluare să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare.

pensionare, eurostat

Speranța de viață a început din nou să crească în Uniunea Europeană. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ce prevede proiectul

Așadar, dacă acest proiect va fi adoptat, locuitorii zonelor poluate vor putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare și după 1 septembrie 2024.

Ultima modificare a prevederilor referitoare la posibilitatea pensionării anticipate pentru cei care locuiesc în zone poluate a avut loc în vara anului 2023, când au fost adăugate alte 15 localități la lista în care se poate solicita pensionarea anticipată.

Conform celor care au propus noul proiect de lege, măsura este necesară pentru că „mulţi dintre locuitorii acestor zone (cele poluate - n. red.) suferă de probleme grave de sănătate, mai ales din pricina faptului că au trăit și au lucrat într-un mediu foarte toxic. Poluarea aerului are o multitudine de efecte negative asupra sănătății, multe dintre acestea fiind manifestări grave, care apar după expunerea mai îndelungată la un aer poluat. Printre acestea putem număra: boli respiratorii și pulmonare, crize de astm, emfizem pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică, cancerul pulmonar, diferite forme de pneumonie, leucemie, etc”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie adoptat în Parlament, apoi promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.