Evenimentul Zilei > International > Parlamentul UE a adoptat legea privind încărcătorul comun USB-C. Măsura, votată cu o majoritate covârșitoare
Parlamentul UE a adoptat legea privind încărcătorul comun USB-C. Măsura, votată cu o majoritate covârșitoare

Parlamentul UE a adoptat legea privind încărcătorul comun USB-C. Măsura, votată cu o majoritate covârșitoare

Parlamentul European a votat marți legea care impune ca toate dispozitivele mobile reîncărcabile vândute în Uniunea Europeană, indiferent de producătorul lor, „să fie echipate cu un port de încărcare USB Type-C" până la sfârșitul anului 2024.

Laptopurile vor intra sub incidența noilor reglementări în 2026. Parlamentul a adoptat planul cu o majoritate covârșitoare, cu 602 voturi pentru, 13 împotrivă și 8 abțineri. Măsura „face parte dintr-un efort mai amplu al UE de a reduce deșeurile electronice și de a le permite consumatorilor să facă alegeri mai durabile”, a explicat Bruxelles-ul într-un comunicat de presă, informează Baha.com.

Începând cu toamna lui 2024 USB Type-C va deveni încărcătorul standard

Noua lege înseamnă că din toamna lui 2024 USB Type-C va deveni încărcătorul standard pentru smartphone-uri, tablete, tastaturi, mouse-uri, dispozitive GPS, camere digitale, căști, console și boxe portabile. Din 2026 USB-C va deveni standard pentru orice laptopuri.

„Soluția va salva în fiecare an milioane de tone de deșeuri electronice, va facilita reutilizarea electronicelor și va reduce costurile inutile”, a spus parlamentul maltez Alex Agius Saliba. De asemenea, Parlamentul European menționează că anual vor fi salvate 250 de milioane de euro pentru că nu vor mai fi schimbate încărcătoare. Acestea generează 11.000 – 13.000 de tone de deșeuri în fiecare an. Cu toate acestea, cantitatea este una redusă față de cea a numărului total. În UE au fost colectate 4,5 milioane de tone de deșeuri electrice din oceane în 2019.

Toate dispozitivele cu încărcare rapidă „să aibă aceeași viteză de încărcare”

Legea impune ca toate dispozitivele cu încărcare rapidă „să aibă aceeași viteză de încărcare” și le permite consumatorilor să nu fie nevoiți să cumpere „un încărcător diferit de fiecare dată când achiziționează un nou dispozitiv”. Se așteaptă ca această decizie să afecteze în principal produsele Apple Inc.

După ce directiva va intra în vigoare, Comisia Europeană va avea doi ani pentru a veni cu noi reguli pentru regularizarea și standardizarea încărcării wireless.

Aprobarea finală a legii va fi dată de Consiliul de Mediu pe 24 octombrie. După acea dată țările vor avea 6 luni pentru a adopta legislația europeană în legislația locală. Comisia a propus, de asemenea, să disocieze încărcătoarele de vânzările de dispozitive pentru a elimina și mai mult deșeurile rezultate din producția și eliminarea acestora.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: