Paris 2024: Cele mai verzi Jocuri Olimpice

Paris 2024: Cele mai verzi Jocuri Olimpice Jocurile Olimpice 2024. Sursa foto: Wikipedia

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 declară că vor reduce la jumătate emisiile și vor aduce „o contribuție pozitivă la climă”. Cu toate acestea, grupurile de mediu au numit afirmațiile „înșelătoare”.

Daunele climatice de la Jocurile Olimpice au dispărut de mult în fundal, deoarece necesită infrastructură masivă, călătorii internaționale și o presiune asupra resurselor.

Deci Jocurile Olimpice de la Paris 2024 vor fi cu adevărat verzi? Cât de verzi vor fi Jocurile Olimpice de la Paris?

„Vrem să demonstrăm că putem desfășura aceste Jocuri cu jumătate din emisii”, afirmă Georgina Grenon, director de excelență de mediu pentru Paris 2024.

Ne puteți urmări și pe Google News

Emisiile provin din călătorii, construcții și operațiuni, inclusiv cazare, securitate și alimente. Multe dintre aceste locuri au fost alese datorită disponibilității transportului în comun, despre care organizatorii speră să reducă emisiile.

Electricitatea va rezulta, oriunde este posibil, din surse regenerabile. Meniul „low-carbon” va oferi spectatorilor preparate cu mai puțin conținut de carne.

„În măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, în 2024, vom face tot posibilul pentru a reduce, reduce, reduce”, insistă Grenon.

Dar strategia se bazează, în mare măsură, pecompensarea emisiilor de carbon, o soluție despre care ecologiștii consideră că nu abordează rădăcina problemei.

Organizatorii Paris 2024 susțin că compensarea carbonului va consolida Jocurile ca lider global în dezvoltarea durabilă.

„Compensând și mai multe emisii de CO2 decât cele noi, vom asista la primul eveniment sportiv major, pozitiv pentru climă”, concluzionează ei.

Compensarea implică investiții în proiecte „verzi”, cum ar fi reîmpădurirea, concepută pentru a oferi o reducere echivalentă a emisiilor de CO2 în atmosferă.

Cu toate acestea, impacturile proiectelor date sunt greu de cuantificat, pot fi modificate în timp și diminuează opțiunile mai durabile.

Experta în ecologie sportivă Madeleine Orr, profesor la Universitatea Loughborough din Marea Britanie, susține că compensarea emisiilor reprezintă „o opțiune viabilă”, dar nu permite ca jocurile să fie numite „sustenabile”: „Cel mai durabil eveniment este cel care nu are loc sau organizarea lor on line, după cum s-a demonstrat anterior, reprezintă o cale posibilă”.

Lindsey Otis Nilles de la Carbon Market Watch este de acord: „A spune că un eveniment are un impact pozitiv asupra climei este înșelător”, declară ea. „Evenimentul în sine generează gaze cu efect de seră, dăunătoare pentru climă. Sprijinul financiar din partea organizatorilor de proiecte externe nu schimbă acest lucru”.

Ar putea Jocurile Olimpice să aibă un impact mai bun asupra mediului?

Într-un studiu publicat în revista Nature în 2021, oamenii de știință au recomandat trei măsuri: „Reduceți semnificativ dimensiunea evenimentului, rotați Jocurile între aceleași orașe și implementați standarde independente de sustenabilitate”.

Ori prevede, de asemenea, diminuarea volumului evenimentului și a numărului de spectatori. Prin limitarea „dimensiunii și amplorii evenimentului”, a spus ea, ar fi nevoie de mai puțină infrastructură și deșeuri.

„Lumea i-a plăcut să urmărească Jocurile de la Tokyo și Beijing, chiar și fără fani”, adaugă ea. Sursa:ru.euronews.com