Președintele României, Klaus Iohannis, îl va aștepta pe Papa Francisc la aeroport, urmând ca, la Palatul Cotroceni, să aibă loc o ceremonie oficială de primire a Sfântului Părinte. Suveranul Pontif va avea o convorbire tete-a-tete cu Președintele, urmată de întâlnirea cu Viorica Dăncilă – prim-ministrul României. De la ora 13.00, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni, Papa Francisc se va întâlni cu autoritățile statului, societatea civilă și corpul diplomatic. Cu acest prilej vor fi rostite discursuri de către Klaus Iohannis și Suveranul Pontif.

Întâlnirea cu Patriarhul Daniel

La ora 15.45, Papa Francisc va avea o întâlnire privată cu Patriarhul Daniel, iar de la ora 16.15 se va întâlni la Palatul Patriarhiei cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, unde va susține un discurs. Sfântul Părinte va pleca împreună cu Preafericitul Daniel spre Catedrala Națională, iar de la ora 17.00 vor rosti împreună rugăciunea „Tătăl nostru” urmată de alocuțiuni și cântări pascale. Papa Francisc va saluta mulțimea ortodoxă din fața caderalei Naționale.

Liturghia de la Catedrala „Sfântul Iosif”. De la ora 18.00, Sfântul Părinte va ajunge la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iosif” și va celebra Sfânta Liturghie urmată de un cuvânt adresat celor peste 25.000 de credincioși. Președintele României îl va însoți pe Suveranul Pontif, atât la Catedrala Neamului, cât și la Catedrala Sfîntul Iosif, unde va și participa la Liturghie. Este important de meționat faptul că toții pelerinii vor putea intra în perimerul Catedralei catolice – Piața Revoluției, Piața George Enescu, doar pe baza unui bilet nominal, în urma unei înscrieri prealabile.

Vizita la Șumuleu Ciuc 

Sâmbătă, 2 iunie, Papa Francisc va ajunge la ora 11.15 la Sanctuarul marian din Șumuleu Ciuc, unde va celebra Sfânta Liturghie urmată de omilia Sanctității Sale. Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, va fi alături de reprezentanții autorităților locale pentru a-l întâmpina pe Suveranul Pontif. „Nădăjduim că acest eveniment important pentru marea comunitate catolică și maghiară din zonă să se desfășoare în pace și să se contribuie la un climat de liniște și de bună conviețuire interetnică și interreligioasă cu credincioșii ortodocși români”, a declarat, pentru EVZ, părintele consilier Teodor Bijec, al episcopiei.

Întâlnirea cu tinerii la Iași

Tot sâmbătă, 1 iunie, Papa Francisc va ajunge la ora 17.25 la Catedrala „Sfânta Maria Regină” din Iași, iar de la ora 17.45 se va întâlni cu tinerii și cu familiile, la Palatul Culturii din municipiu, unde va susține și un discurs. Sfântul Părinte va binecuvânta prima bornă cu însemnele Camino, bornă ce marchează distanţa de 4.500 km până la Santiago de Compostela din nord-vestul Spaniei. Ulterior, va fi amplasată o altă bornă în faţa Palatului Culturii. Camino de Santiago este un pelerinaj care se face pe jos, până la mormântul apostolului Iacob cel Mare.

Beatificarea episcopilor la Blaj

Duminică, 2 iunie, Sfântul Părinte va ajunge la ora 10.40 pe Câmpia Libertății din Blaj, alături de Klaus Iohannis, fiind așteptați de peste 60.000 de oameni. Aici, va săvârși Liturghia și omilia Sanctitității Sale – „Regina Coeli”. În cadrul ceremoniei, Suveranul Pontif va oficia și Beatificarea celor 7 Episcopi greco-catolici martiri. În timpul ceremoniei, Papa Francisc va primi un cadou cu totul special. Este vorba despre o casetă în argint, care va adăposti o cutie mică cu moaştele a trei din şapte episcopi martiri.

De la ora 15.45, Papa Francisc se va întâlni cu comunitatea de romi din Blaj și va rosti un discurs. La ora 16.55, va avea loc ceremonia de rămas bun pe Aeroportul Internațional din Sibiu, urmată de plecarea Sfântului Părinte la Vatican.

Te-ar putea interesa și: