Papa a acceptat să viziteze România în 2018

Papa a acceptat să viziteze România în 2018

Președintele Klaus Iohannis și soția sa au fost primiți ieri, la Vatican, de Sanctitatea Sa, Papa Francisc. Suveranul Pontif l-a salutat pe șeful statului în limba germană

Zi plină de emoții, ieri, la Vatican. Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, au fost în vizită la Sanctitatea Sa Papa Francisc. În jurul prânzului delegația oficială a ajuns în curtea interioară a Palatului Vatican, șeful statului fiind întâmpinat de garda elvețiană.

Schimb de cadouri

La discuția tete-a-tete, de aproximativ 20 de minute, Papa l-a salutat pe președinte în limba germană, apoi a folosit limba italiană. Iohannis i-a răspuns în germană, iar apoi a vorbit în română.

Ne puteți urmări și pe Google News

Klaus Iohannis i-a dăruit Suveranului Pontif o gravură cu orașul în care a fost primar, Sibiu, și o monedă de aur. Președintele i-a explicat Papei că, în gravură, este reprezentat centrul orașului, unde se află mai multe biserici de diferite confesiuni, semn că, în România, oamenii pot conviețui împreună în armonie, indiferent de religie. Papa s-a arătat foarte interesat de orașul lui Klaus Iohannis. Al doilea dar oferit Sanctității Sale a fost o monedă de aur, dedicată împlinirii a 2.000 de ani de creștinism.

FOTO:  Carmen și Klaus Iohannis s-au rugat în Bazilica „Sf. Petru” FOTO: CARMEN VINTILĂ

La rândul său, Papa i-a oferit președintelui o imagine cu Îngerul Păcii învingând moartea, precizând că a ales un astfel de cadou, pe care îl oferă tuturor șefilor de stat, ca să le reamintească menirea pe care o au, aceea de a promova pacea. Iohannis a mai primit și un text scris de Suveranul Pontif. Carmen Iohannis a purtat o rochie neagră foarte elegantă și a fost vizibil emoționată de întâlnirea cu Sanctitatea Sa.

Joi dimineață, înainte de plecarea în vizita oficială în Italia, Klaus Iohannis a anunțat că-l va invita pe Papa Francisc să viziteze România în 2018, „anul în care sărbătorim 100 de ani de existenţă a României moderne”. Potrivit Administrației Prezidențiale, Suveranul Pontif a acceptat ieri invitația.

S-a lustruit marmura

După vizita la Papă, președintele și soția sa au vizitat Bazilica „Sfântul Petru”. Înăuntru nu poți arunca un ac. Sute de turiști și o mare de umbrele colorate.

Zeci de blitzuri se aprind deodată pentru ca nimeni să nu plece fără o amintire. În află mormântul Papei Ioan Paul al II-lea. Băncile au fost ridicate și date la perete, oamenii evacuați, iar marmura a fost spălată cu ajutorul unei mașini speciale și lustruită cu un mop uriaș.

După ce au făcut un tur al Bazilicii, Carmen și Klaus Iohannis au ajuns în dreptul mormântului. Șeful statului a depus un buchet de trandafiri albi și galbeni. După ce s-au rugat, cei doi soți au admirat Pieta (renumita sculptură realizată de Michelangelo, care reprezintă trupul lui Iisus mort în brațele mamei sale, Maria, după crucificare). Aseară, şeful statului a vizitat și Colegiul Pontifical „Pio Romeno” din Roma, unde a avut o întâlnire cu studenţii români care studiază în instituţiile de învăţământ pontificale din Roma.