Evenimentul Zilei > Actualitate > Palmă pentru întreaga lume. Florida interzice pașaportul de vaccinare
Palmă pentru întreaga lume. Florida interzice pașaportul de vaccinare

Palmă pentru întreaga lume. Florida interzice pașaportul de vaccinare

Paşaportul de vaccinare, document ce atestă că titularul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, a fost interzis în statul Florida. Decizia a fost luată în numele respectării "libertăţilor individuale". Anunțul a fost făcut de guvernatorul republican al statului american, transmite AFP.

Ordinul guvernatorului Ron DeSantis interzice serviciilor administrative din acest stat să elibereze paşapoarte de vaccinare sau orice tip de document care să ateste că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19.

Totodată, ordinul împiedică companiile din Florida să solicite clienţilor acest tip de paşaport de vaccinare sau dovada unei imunizări împotriva virusului.

De ce a interzis Florida pașaportul de vaccinare

În viziunea lui DeSantis, un apropiat al fostului preşedinte Donald Trump, paşaportul de vaccinare limitează libertăţile individuale şi ameninţă confidenţialitatea medicală.

DeSantis le-a transmis oamenilor să nu accepte noul documentat care se dorește să se implementeze la nivel mondial.

„Este total inacceptabil ca un guvern sau sectorul privat să vă solicite să prezentaţi o dovadă a vaccinării doar pentru a participa la viaţa socială”, consideră DeSantis.

„Vrei să mergi la cinema? Trebuie să arăţi asta? Nu. Vrei să mergi să vezi un meci? Nu. Vrei să mergi într-un parc de distracţii? Nu. Nu suntem de acord cu asta”, a continuat guvernatorul.

Anunţul survine după publicarea unui articol în Washington Post, care informa că administraţia Biden lucrează pentru a pune în aplicare standardele guvernamentale pentru un viitor paşaport de vaccinare care să însoţească ridicarea restricţiilor sanitare pe teritoriul SUA.

UE dorește implementarea unui pașaport de vaccinare

Crearea unui paşaport de sănătate este, de asemenea, în discuţie la nivelul Uniunii Europene, care ar dori să lanseze acest tip de iniţiativă în această vară pentru călătoriile în cadrul Uniunii.

Nu doar Europa este dornică să implementeze pașaportul de vaccinare. La rândul său, China a anunţat la începutul lunii martie un „certificat de sănătate” digital pentru chinezii care doresc să călătorească în străinătate.

Peste şase milioane de persoane au fost vaccinate cu prima doză de vaccin anti-COVID-19 în Florida, stat care are o populaţia de aproximativ 22 de milioane de locuitori.

Începând de luni, toate persoanele adulte care doresc să se vaccineze vor fi eligibile fără prescripţie medicală.