Pâinea cu maia, sub lupa nutriționiștilor. Ce face diferența

Pâinea cu maia, sub lupa nutriționiștilor.  Ce face diferența Pâine cu maia. Sursă foto: Unsplash

Pâinea cu maia este o alegere populară în rândul celor pasionați de nutriție sănătoasă și gusturi autentice. Cunoscută și sub denumirea de pâine cu aluat fermentat natural, maiaua conferă pâinii o textură densă și o aromă bogată, pe lângă numeroasele beneficii pentru sănătate pe care le aduce.

Pâinea cu maia. Cât de sănătoasă este și ce beneficii are

Comparativ cu pâinea obișnuită, fabricată rapid cu drojdie industrială, pâinea cu maia necesită un proces de fermentație prelungit, în care se folosește o cultură de bacterii și drojdii sălbatice potrivit BBCGoodfood. Această fermentație îmbogățește pâinea cu enzime și substanțe benefice, cum ar fi acidul lactic și fitonutrienții, care sunt benefice pentru digestie și sănătatea intestinală.

Printre beneficiile consumului de pâine cu maia se numără și îmbunătățirea toleranței la gluten pentru cei sensibili, datorită procesului de fermentație care poate descompune parțial proteinele glutenului. De asemenea, maiaua poate contribui la reducerea indicele glicemic al pâinii și poate facilita absorbția nutrienților în organism.

Câte calorii are pâinea cu maia

Amestecul de făină sau făinuri utilizat pentru prepararea aluatului va influența profilul de macronutrienți. Cu toate acestea, o porție tipică de 100 g (aproximativ două felii) de aluat conține:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • 230 kcal/974 KJ;
  • 7,8 g proteine;
  • 0,7 g grăsime;
  • 47 g carbohidrați;
  • 2,9 g fibre;
  • 0,81 g sare.

Pâinea cu maia are beneficii pentru sănătatea intestinală

Deși microbii benefici din starterul de aluat tind să se piardă în timpul procesului de coacere, fibrele și compușii vegetali, cunoscuți sub numele de polifenoli, devin biodisponibili. Aceștia furnizează un combustibil esențial pentru microbii intestinali, ceea ce explică de ce aluatul este o opțiune benefică pentru sănătatea intestinului.

Poate regla nivelul de zahăr din sânge

Fermentația și conținutul crescut de fibre fac din aluat o opțiune benefică pentru cei care trebuie să gestioneze nivelul de zahăr din sânge. Asta pentru că, spre deosebire de multe pâini din comerț, aluatul are un impact mai redus asupra nivelului de glucoză din sânge.

paine cu maia

Pâine cu maia. Sursă foto: Unsplash

Pâinea cu maia reduce riscul bolilor de inimă

În mod obișnuit, dietele bogate în fibre sunt asociate cu un risc mai mic de boli de inimă. Aluatul pare să ofere beneficii suplimentare datorită procesului natural de fermentare. Aceste beneficii sunt accentuate când se utilizează făină integrală de secară.

Este digerată mai ușor

Aluatul tradițional beneficiază de o fermentație lentă, ceea ce crește biodisponibilitatea vitaminelor și mineralelor. Acest proces inițiază și descompunerea proteinelor (inclusiv a glutenului), făcând aluatul mai ușor de digerat.

Pâinea cu maia e mai hrănitoare

Studiile sugerează că fermentația îmbunătățește biodisponibilitatea fibrelor și a mineralelor. Aceasta se datorează descompunerii compușilor din cereale, cunoscuți sub numele de acid fitic, ceea ce facilitează absorbția mai eficientă a nutrienților din cereale.

Poate fi mai sățioasă

Aluatul pare să fie mai sățios decât un produs dospit cu drojdie. Este aluatul sigur pentru toată lumea? Pentru cei care urmează o dietă fără gluten, cum ar fi cei cu boala celiacă, trebuie să evite aluatul făcut din grâu, secară, orz sau alte cereale care conțin gluten. Cu toate acestea, atâta timp cât se utilizează făină fără gluten, procesul în sine nu ar trebui să creeze probleme.

Deși pâinea cu maia este adesea considerată o opțiune mai sănătoasă este dificil să se ajungă la un consens clar în privința beneficiilor pentru sănătate ale aluatului. Aceasta se datorează faptului că există atât de multe variabile implicate în producția sa – compoziția microbiană, condițiile de fermentație, tipul de făină și cereale – care pot influența proprietățile nutriționale ale pâinii.