Infarctul în rândul tinerilor, problemă majoră în România. Principalele cauze și simptome

Infarctul în rândul tinerilor, problemă majoră în România. Principalele cauze și simptome Sursa foto. Pixabay

În ultimii ani, tot mai mulți tineri ajung la medic cu simptome ale unei boli cardiovasculare. Conform datelor oficiale, la fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic. În unul din zece astfel de cazuri, pacientul nu are șanse de supraviețuire.

Simptomele unui infarct miocardic

Dincolo de numeroasele campanii de informare legate de factorii care duc la apariția bolilor de inimă, medicii din România se lovesc de acest fenomen îngrijorător. Tot mai mulți tineri ajung la medic cu simptomele unui preinfarct sau chiar cu infarct miocardic.

Cu scopul prevenirii acestor diagnostice, specialiștii recomandă renunțarea la fumat, evitarea stresului și a consumului de alcool și sportul.

Pacient, infarct

Sursa foto: Dreamstime.com

Zeci de tineri ajung zilnic la spital

În doar 24 ore, 17 pacienți cu astfel de simptome au ajuns la camera de gardă a Spitalului Universitar din București. O parte dintre aceștia primesc tratament adecvat și au șanse de supraviețuire.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, unii pacienți nu țin cont de recomandările medicilor și ajung la medic cu al doilea preinfarct. Potrivit medicilor, palpitațiile, tensiunea oscilantă și durerile acute în piept sunt doar câteva dintre simptomele unui infarct miocardic.

Colesterolul, factor declanșator al unui infarct miocardic

Cei mai mulți dintre pacienți ajung la un astfel de diagnostic din cauza colesterolului mărit. Particulele de colesterol se pun pe vasele se sânge. Ulterior, acestea se desprind și duc la blocarea vaselor de sânge.

„La 18 ani iei carnetul de conducere, știi cu ce viteză să mergi pe stradă, dar habar n-ai ce tensiune ai, ce nivel de colesterol ai. 1 din 200 se nasc cu un nivel mare de LDL colesterol. Sunt candidații nr 1 care să facă înfarct la 30-35 de ani”, a declarat medicul cardiolog Dan Găiță, conform PRO TV.

infarct

Infarct. Sursa foto: Arhiva EVZ

Medicul cardiolog susține că supravegherea pacienților care au supraviețuit unui infarct miocardic este vitală. Astfel, medicii de familie ar trebui să monitorizeze constant starea de sănătate a acestora. În plus, schimbarea stilului de viață este esențială pentru acești pacienți.

„În momentul exterării, să fie trimis (n.r. - pacientul care a suferit un infarct) către medicul de familie, medicul de familie să verifice dacă toate elementele legate de prevenția secundară și controlul factorilor de risc sunt respectate, urmând ca undeva între 4-6 săptămâni să fie prima vizită pe care o face din nou la cardiolog”, a explicat medicul cardiolog Dragoș Vinereanu.

Societatea Română de Cardiologie a realizat un manual pentru acești pacienți. Acesta cuprinde îndrumări legate de alimentație.