Ce este colesterolul bun, care este rolul lui și cum îl menținem funcțional

Ce este colesterolul bun, care este rolul lui și cum îl menținem funcțional Sursa foto: 115131109 © Ivan Shidlovski | Dreamstime.com

Colesterolul bun are un rol foarte important în ceea ce privește protecția organismului nostru. Cu toate acestea, puțini sunt cei care îi cunosc rolul și știu cât este de important să îl menținem funcțional. El mai este cunoscut și ca HDL colesterol.

Colesterolul bun sau HDL colesterol este extrem de important atunci când vorbim despre vasele organismului nostru. El este produs de ficat, dacă facem mișcare. Acesta este unul dintre multele motive pentru care medicii recomandă cel puțin 3o de minute de sport zilnic. Mișcarea este considerată cel mai bun remediu pentru vasele de sânge.

Colesterolul bun nu este produs doar în ficat, ci și în intestinul subțire. Din acest motiv trebuie să avem grijă și la alimentația pe care o avem zilnic. Atunci când mâncăm preponderent prăjeli, aducem molecule așa-numite pro-oxidante, explică medicul Anca Sima de la Institutul de Biopatologie Celulară și membru al Academiei Române.

„Mâncarea conține compuși pro-oxidați sau foarte glicați. Intestinul, celula intestinală, imediat îi transportă și în momentul în care sintetizează proteinele din care va face HDL, le face defectuoase. Pentru că are o sumedenie de produși pro-oxidanți pe care i-a luat din alimentație. Celula intestinală le aplică pe HDL. Când îl sintetizează acolo - pac! De aceea contează foarte mult cum e hrana. De exemplu, hrana bună, dar prăjită în exces, înseamnă o grămadă de pro-oxidanți, grămadă de molecule de glicare târzie. Zahărul caramelizat adică - ăsta e mai periculos dacât zaharul ca atare”, explică medicul pentru Pro TV.

Ne puteți urmări și pe Google News

La ce ajută și cum funcționează colesterolul bun

Alimente pentru colesterolul bun

Sursa foto: 55859370 © Designer491 | Dreamstime.com

Alimentația nostră zilnică poate face ca HDL colesterol să nu își facă bine treaba. Atunci când mâncăm prăjeli sau alimente caramelizate colesterolul bun este construit prost. Din acest motiv el nu se poate opune formării de colesterol în vasele de sânge. Mâncând alimente prăjite sau caramelizate nu facem decât să ajutăm colesterolul rău sau LDL colesterol. Acesta este responsabil de depunerile de grăsime din vasele de sânge.

„Cum se ajută? Singurul ajutorul pe care LDL îl primește de la HDL este acela de antioxidant. HDL protejează LDL de oxidare, ceea ce înseamnă că îl protejează de a se transforma într-o particulă extrem de aterogeneră”, mai explică medicul Anca Sima.

Pentru a-și îndeplini funcția de protecție, colesterolul bun trebuie să fie normal construit de la început. Buna funcționare a lui este menținută prin mișcare și alimentație sănătoasă. De ajutor ne sunt și grăsimile bune, care au efect antioxidant. Acestea sunt numite polinesaturate și se găsesc în pește. Grăsimea de pește nu este complet salidă, dar nu curge la temperatura camerei.

Organismul poate lua grăsimile polinesaturate din alimentație, astfel că este bine ca în meniu să existe pește gras. Pentru a fi cât mai sănătos, peștele trebuie preparat la cuptor, fără adaos de ulei. El poate fi preparat și la grătar sau abur. Medicii recomandă și conservele de pește, mai ales cele de sardine, care sunt considerate un aliment premium, potrivit Pro TV.