Evenimentul Zilei > Actualitate > Povestea lui Paco, puiul de leu scos la vânzare în centrul Timișoarei
Povestea lui Paco, puiul de leu scos la vânzare în centrul Timișoarei

Povestea lui Paco, puiul de leu scos la vânzare în centrul Timișoarei

Fratele lui, luat și el de lângă mamă, a murit acum două săptămâni, tot aici.

Doi suceveni au încercat să vândă un pui de leu, duminică seara, clienților unui ștrand din centrul Timișoarei. Animalul e foarte mic, mieuna speriat, flâmând și deshidratat pe bancheta din spate a mașinii. A fost în cele din urmă salvat, după un apel la 112. Acesta e al doilea pui de leu care ajunge la Timișoara în luna august. Acum două săptămâni un altul a murit în chinuri.

Doi polițiști sub acoperire au ajuns în parcarea Ștrandului Termal din Timișoara ca să cumpere leul. Ei au fost primii clienți serioși care au apărut în fața sucevenilor care au călătorit 600 de kilometri pentru a perfecta tranzacția. Când au întrebat dacă animalul are acte, vânzătorii au dat din colț în colț. Apoi polițiștii s-au legitimat și au contactat de urgență Garda de Mediu Timiș.

Comisarii au preluat animalul și l-au transferat la Grădina Zoologică Timișoara, aplicând totodată celor doi suceveni o amendă de 750 de lei pentru încălcarea OUG 57/2007. „Ei au declarat polițiștilor că aveau animalul de la grădina zoologică din Ilișești, Suceava (n.r. e vorba de parcul zoologic privat deținut de Dorin Șoimaru)”, a declarat pentru EVZ Alina Lavinia Căliușeru, reprezentanta Gărzii de mediu Timiș.

Puiul de leu, care a fost botezat ad-hoc „Paco” are o lună de viață spun specialiștii, bazându-se pe faptul că deja îi dau dinții, știe să mestece carne de pui și să își facă singur nevoile. El a fost preluat de veterinarul Grădinii Zoologice Timișoara, e ținut în cabinetul lui și e hrănit cu biberonul din două în două ore, urmând ca în viitor să fie mutat într-o altă grădină zoologică unde sunt condiții în care animalul sălbatic poate trăi civilizat. De la Zoo Timișoara ultimii lei au plecat în 2010, și trăiesc într-o rezervație din Africa de Sud.

Sursele EVZ arată că acesta nu e primul leu adus de la parcul zoologic din Ilișești Suceava la Timișoara. Acum două săptămâni, tot la Zoo Timișoara a ajuns un alt pui de leu, fratele lui Paco, care, datorită lipsei hranei și a îngrijirilor necesare, a murit. Avea puțin peste o săptămână de viață, iar separarea de mamă i-a fost fatală. „Se pare că aceste persoane au luat puii de lângă leoaică cât erau foarte mici ca să nu se obișnuioască cu ea și să poată fi transformați în animale de companie”, a explicat Claudiu Chira, administratorul Zoo Timișoara.

Proprietarul parcului zoologic privat de la Suceava a încercat să vândă un pui de leu prin anunțuri la mica publicitate, în trecut, prețul cerut fiind de 1.500 de euro.

În continuare IPJ Suceava a preluat ancheta pentru a stabili cine trafichează puii de leu.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: