Evenimentul ZileiSocialPacienții internați cu COVID-19 vor putea primi asistență religioasă și vizite din partea familiei

Pacienții internați cu COVID-19 vor putea primi asistență religioasă și vizite din partea familiei

Pacienții internați cu COVID-19 vor putea primi asistență religioasă și vizite din partea familiei
Ministrul Sănătății a semnat ordinul prin care dă liber vizitelor pentru familiile bolnavilor de COVID-19. Pacienții vor beneficia de acum și de asistența religioasă.

Ordinul semnat vineri de ministrul Sănătății Vlad Voiculescu va permite asistența religioasă și vizitele din partea familiilor bolnavilor de COVID-19.

Ordinul a schimbat si protocolul de înmormântare pentru decesele provocate de COVID-19. De asemenea prin semnătura dată de ministrul Sănătății va fi posibilă intrarea în spitale a clericilor și aparținătorilor.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, familia/reprezentantul legal va pune la dispoziție îmbrăcămintea decedatului şi sicriul în care se așază decedatul, iar înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleași condiții de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului şi a ritualurilor cultului de care aparţine, respectând normele prevăzute de lege.

În privința pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală, pe perioada internării în unitatea sanitară, bolnavii pot beneficia, la cerere, de asistenţă religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, şi cu acordul medicului curant.

Pacienții vor beneficia de preot

„În vederea asigurării protecţiei clericului şi a pacientului, vizita poate avea loc în următoarele condiţii: un singur cleric oficiant poate intra la pacient, o singură dată; timpul alocat serviciului religios este de maximum 15 minute; clericul poartă echipament complet individual de protecţie asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul, conform metodologiei în vigoare; clericul respectă toate măsurile sanitare care se impun; se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate înainte şi după utilizare, cu acordul medicului curant; nu sunt permise obiecte care generează flacără deschisă/închisă sau scânteie”, se arată în comunicat.

Totodată, protocolul prevede că pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală pot beneficia pe perioada internării în unitatea sanitară, la cerere, de vizita unui membru al familiei/reprezentantului legal, cu acordul medicului curant în aceleaşi condiţii privind asigurarea protecţie ca în cazul clericilor, cu menţiunea că în cazul acestuia nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiţi pacienţii cu COVID-19.


Accesează: