Evenimentul ZileiSocialCorpul de control al premierului a făcut plângere penală Ministerului Sănătății

Corpul de control al premierului a făcut plângere penală Ministerului Sănătății

Corpul de control al premierului a făcut plângere penală Ministerului Sănătății
Corpul de control al prim-ministrului a sesizat Ministerul Public "in rem" privind accesul în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV).

Decizia survine în urma verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătăţii şi la celelalte instituţii din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atribuţii legale în privinţa gestionării Platformei naţionale privind vaccinarea – RENV.

Concluziile raportului după controlul efectuat la Ministerul Sănătății, care a fost reclamat la Parchet, arată că ministerul a avut acces la Registrul național de vaccinări, potrivit Digi 24. Au fost detectate 181 de accesări nereușite în decurs de 30 de minute, pe data de 7 martie 2021. Ministerul a primit acces la bazele de date ale Registrului de vaccinare, în vreme ce consilierul onorific al ministrului Vlad Voiculescu, Ștefan Voinea, a primit atribuții de funcționar.

Scandalul datelor de vaccinare făcute publice de Ministerul Sănătății

Ștefan Voinea coordonează activitatea de transparentizare cu privire la datele despre pandemie și vaccinare. El susține că, în această calitate, a avut acces la Registru printr-un cont cu permisiuni limitate, care nu oferă acces la date cu caracter personal.

”Acest cont permite doar raportări și nu oferă acces la date cu caracter personal. Am exportat datele pentru transparentizare pe pagina data.gov.ro, la solicitarea ministrului. Datele nu conțin informații cu caracter personal, secret sau confidențial”, declara acesta în martie,potrivit Hotnews.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, este cel care l-a sesizat pe premierul Florin Cîțu legat de publicarea de către Ministerul Sănătății a datelor privind numărul de teste sau situația vaccinărilor Covid-19, defalcat pe județe. Întrebat dacă a făcut o plângere în acest sens, Gheorghiță a admis faptul că el a făcut „o informare premierului, la solicitarea dumnealui, legată de datele privind activitatea de vaccinare, respectiv modalitatea prin care aceste date sunt puse în mediul online si ce informatii sunt prezentate”.

Medicul a precizat că problema cu publicarea acestor date este că ele ar trebui validate, pentru că „pot fi erori de selectare în centrele de vaccinare. Aceste erori se corecteaza cu o întârziere de cel puțin 24 de ore și pot genera o serie de interpretări eronate pe baza unor date care sunt nevalidate”.


Accesează: