Evenimentul Zilei > Actualitate > Cunoscut preot îi cere demisia lui Vlad Voiculescu: „În numele acelor 25.000 de familii îngropate ca ultimii câini”
Cunoscut preot îi cere demisia lui Vlad Voiculescu: „În numele acelor 25.000 de familii îngropate ca ultimii câini”

Cunoscut preot îi cere demisia lui Vlad Voiculescu: „În numele acelor 25.000 de familii îngropate ca ultimii câini”

Un cunoscut preot îi cere demisia ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, invocând protocolul în baza căruia sunt înmormântați pacienții de COVID-19.

Preotul Valentin Guia îi cere demisia ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Acesta și-a exprimat nemulțumirea de procedura de înmormântare a pacienților bolnavi de COVID, care au decedat.

„Urlu și strig și spun în continuare că asistăm la o bătaie de joc la adresa identității noastre naționale și a sufletului nostru creștinesc. Domnule Voiculescu, eu am urlat un an de zile și toate lucrurile astea, numele tuturor celor care au trecut prin aceste lucruri vi le-am spus. Domnule Voiculescu, colegii dumneavoastră ne-au făcut proști, analfabeți funcționali și medievali. Eu v-am spus niște lucruri elementare ale sufletului nostru”, a declarat preotul într-o intervenție la Romania TV.

El a precizat că îi cere demisia lui Vlad Voiculescu în numele familiilor care și-au îngropat rudele în actualul context epidemiologic.

„Vă cer public demisia în numele acelor 25.000 de familii îngropate ca ultimii câini. Nu se poate să ajungem în halul în care… în momentul ăsta ați întors cuțitul în inima copiilor care și-au îngropat părinții care le-au dat viață. Că au muncit o viață pe acest pământ, nu se poate bătaia de joc și mizeria în care am ajuns. Suntem ca ultimii câini! Să vă fie rușine”, a mai spus teologul.

Cum sunt îngropați pacienții COVID

Conform normelor în vigoare, pacienții morți de COVID-19 sunt înmormântați în baza unui protocol special, conform unui ordin al Ministrului Sănătății.

„Cadavrele contaminate ca urmare a infecţiei COVID-19 confirmate prin teste specifice de laborator, care au fost autopsiate, se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârşitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecţiei. Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare şi nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac”, prevede protocolul.

Ce mai prevede protocolul de înmormântare

Potrivit documentului, după identificarea cadavrului de către aparţinătorii decedatului şi semnarea actelor specifice, personalul echipei medico-legale implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluţie de formaldehidă peste cadavru. Apoi, acesta este introdus în doi saci rezistenţi de vinil. Și în acest moment, protocolul prevede ca după fiecare introducere a cadavrului în sac se pulverizează produs biocid de tip TP22 sau formol.

Ulterior, corpul se introduce în sicriu, se pulverizează cu produs biocid de tip TP22 sau formol, iar mai apoi se închide și se sigilează înainte de ieşirea din instituţia medico-legală şi predarea către aparţinători. Protocolul mai prevede că aceştia au obligaţia de a nu-l mai deschide.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că ordinul privind modul în care vor putea fi organizate înmormântările este în lucru, iar „cel târziu” vineri va fi semnat. Noul document va conține mai multe modificări solicitate de reprezentanţii cultelor.

Citește și: 

E oficial. Se schimbă regulile privind înmormântarea persoanelor decedate din cauza Covid-19