Pablo Picasso, folosit ca șpagă dată la nivel înalt. Cum a pus Vladimir Putin mâna pe un eveniment mondial

Pablo Picasso, folosit ca șpagă dată la nivel înalt. Cum a pus Vladimir Putin mâna pe un eveniment mondial Sursa foto: EPA/YANNIS KOLESIDIS

Suspiciuni de corupție la UEFA în legătură cu desemnarea Rusiei ca stat gazdă pentru Cupa Mondială de Fotbal din 2018. Michel Platini, președintele forului european ar fi primit o lucrare de Pablo Picasso, la momentul nominalizării Rusiei. Lucrarea i-ar fi fost oferită de un oligarh rus, conform informațiilor vehiculate în presă.

Michel Platini ar fi primit o lucrare de Pablo Picasso din partea unui oligarh rus imediat ce Rusia a fost desemnată drept gazdă pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2018. Presa internațională a făcut aceste dezvăluiri în baza unor înregistrări telefonice ale fostului conducătorului UEFA, informează AFP.

Interceptările telefonice datează din 2017 și au fost dezvăluite luni, 4 aprilie, de Mediapart. Acestea sunt prezentate în cadrul anchetei judecătoreşti deschise de Procuratura Financiară Naţională franceză (PNF) privind atribuirea, în 2010, a Cupelor Mondiale din 2018 şi 2022. Statele gazde pentru cele două competiții au fost stabilite în perioada în care Platini s-a aflat la preşedinţia UEFA.

Potrivit dezvăluirilor, fostul oficial francez a recunoscut, într-o conversaţie cu soţia sa, că a primit un „tablou” de la un anume „Ouchmanov”. Acesta ar putea fi, potrivit Mediapart, oligarul rus Alişer Usmanov, vizat în prezent de sancţiunile Uniunii Europene după invazia rusă din Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa foto. EVZ

Tabloul ar fi, de fapt, o litografie

Potrivit ziarelor Le Monde şi L'Equipe, anturajul lui Platini a recunoscut că fostul preşedinte UEFA a primit o litografie a lui Piccaso din partea lui Usmanov în 2016. Aceasta i-a fost oferită cadou, cu ocazia împlinirii vârstei de 61 ani. Sursele din anturajul lui Platini au dezvăluit că nu este vorba despre un tablou.

Marţi, Michel Platini a făcuct publică informația conform căreia a despus o plângere, la Paris, împotriva lui Gianni Infantino, actualul președinte FIFA. Plângerea a fost depusă în anul 2021 și aduce acuzații de „trafic de influenţă active”. De asemenea, este vizat și Marco Villiger, fostul director juridic al FIFA, pentru „complicitate la trafic de influenţă active”.

Parchetul din Paris a înregistrat această plângere la data de 16 noiembrie, fără să se cunoască ce acţiune a fost întreprinsă, conform AFP.

Sursa foto. EVZ

Scandalul în care este implicat Platini

Michel Platini este în opoziție față de Infantino pe care îl suspectează că l-ar fi îndepărtat din cursa pentru preşedinţia FIFA în 2015. Acesta a alertat procuratura elveţiană în legătură cu o plată suspectă de 2 milioane de franci elveţieni (1,8 milioane de euro), făcută către Platini la ordinul preşedintelui FIFA din acea perioadă, Sepp Blatter.

Michel Platini şi Sepp Blatter au fost inculpaţi în Elveţia pentru mai multe infracţiuni, inclusiv fraudă. Iar în prezent se aşteaptă demararea unui proces. Cei doi susţin că este vorba despre un rest de plată pentru o muncă efectuată de Platini în perioada 1999-2002.

Gianni Infantino este vizat la rândul său, din iulie 2020, de proceduri penale în Elveţia pentru „incitare la abuz de autoritate”, „încălcare a secretului oficial” şi „obstrucţionare a acţiunii penale”.