Evenimentul Zilei > Sport > Lovitură grea pentru fotbalul mondial. Sepp Blatter și Michel Platini acuzați de escrocherie
Lovitură grea pentru fotbalul mondial. Sepp Blatter și Michel Platini acuzați de escrocherie

Lovitură grea pentru fotbalul mondial. Sepp Blatter și Michel Platini acuzați de escrocherie

Doi dintre cei mai importanți oameni din fotbalul mondial și european au fost puși sub acuzare pentru escrocherie și vor fi judecați în Elveția.

Sepp Blatter, fost preşedinte al FIFA și Michel Platini, fost preşedinte al UEFA au fost puşi sub acuzare în Elveţia. Ei sunt acuzați de mai multe infracțiuni între care și „escrocherie”. Este vorba despre o afacere cu plăți suspecte care a dus, în anul 2015, la suspendarea lor din forurile de conducere ale fotbalului mondial. Informația a fost prezentată de Parchetul elvețian, citat de AFP.

Conform procedurilro judiciare din Elveția, un tribunal penal federal din oraşul Bellinzona va trebui să valideze actul de acuzare. Abia apoi, după ce se va încheia această etapă, dacă actul de acuzare va fi aprobat, va începe procesul împotriva celor doi foști oficiali.

Michel Platini și Sepp Blatter sunt urmăriţi penal și pentru „gestionare neloială” a fondurilor, „abuz de încredere” şi „falsificarea valorilor mobiliare”. Ancheta a pornit după ce FIFA i-a plătit lui Michel Platini suma de 2 milioane de franci elveţieni, în 2011, fără să existe o justificare scrisă. Transferul de fonduri s-a făcut la ordinul lui Sepp Blatter, cel care conducea forul mondial al fotbalului, la acel moment.

După şase ani, cât a durat ancheta, cei doi au fost puși sub acuzare, după cum a anunțat parchetul într-un comunicat destinat presei. Procurorii susțin „că au aranjat în mod ilicit o plată de 2 milioane de franci din partea FIFA în valoarea lui Michel Platini”.

Michel Platini
Sursa foto: EPA/YANNIS KOLESIDIS

Cum a primit Platini 2 milioane de franci de la FIFA

Triplul câştigător al Balonului de Aur, Michel Platini a fost consilierul lui Blatter între 1998 şi 2002, în timpul primului mandat al acestuia la FIFA. Informația apare într-un contract scris și semnat în 1999 care prevedea o remuneraţie anuală de 300.000 de franci elveţieni. Suma a fost „facturată de dl. M. Platini şi plătită integral de FIFA”.

Doar că, în 2011, „la mai bine de opt ani după încheierea activităţii sale de consilier”, Platini „a pretins o creanţă de 2 milioane de franci elveţieni”. Aceasta a fost achitată de FIFA „cu concursul” lui Sepp Blatter şi considerată „neîntemeiată” de parchet.

Cei doi au susţinut pe parcursul anchetei că au hotărât verbal un salariu anual de un milion de franci elveţieni pentru această activitate de consilier. Aceasta fără ca finanţele FIFA să permită atunci plata către Platini. Drept urmare, au reglat pur şi simplu soldul cu întârziere, în 2011.

În Elveţia, escrocheria simplă se pedepsește cu închisoare de cinci ani sau de „o pedeapsă pecuniară”, după cum notează AFP.