"Oul dimineaţa este medicament, la prânz aliment, iar seara este otravă". Cum le consumaţi ca să nu aveţi probleme. Sfaturi de la DR. MENCI

"Oul dimineaţa este medicament, la prânz aliment, iar seara este otravă". Cum le consumaţi ca să nu aveţi probleme. Sfaturi de la DR. MENCI

Ouăle fierte sunt vedeta zilei. Nu înseamnă însă că toate ouăle sparte trebuie şi consumate. Dacă albuşul este colorat când oul e spart, nu îl mâncaţi, şi nu exageraţi nici în privinţa gălbenuşului.

Sunt bune în curele de slăbire

"Dacă oul este fiert până se întăreşte, scade biodisponibilitatea, iar efortul metabolic pentru a-l digera este aproape mai mare decât energia pe care o eliberează prin digerare. Ouăle fierte tare nu îngraşă, motiv pentru care sunt recomandate în curele de slăbire",  explică specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.

Pe de altă parte, copiilor trebuie să li se dea ouă fierte tare pentru a-i feri de alergii. În special albuşul ouălor este alergen, însă prin fierbere proteina se denaturează, iar alergenicitatea scade.   Cum se gătesc ca să fie sănătoase "Oul conţine tot ceea ce este necesar pentru a da naştere unei fiinţe, cu cât îl tratăm termic mai mult el devine mai indigest, iar substanţele pe care le conţine sunt mai puţin biodisponibile (asimilabile de către organism). Dacă vrem să profităm de toată bogăţia de nutrienţi din ou trebuie să-l consumăm fie sub formă de ochiuri romaneşti (în apa care fierbe se sparge oul, care coagulează foarte repede) sau să-l fierbem moale’’, este de părere prof. dr. Mencinicopschi. Conţin calciu uşor de absorbit Este esenţial ca ouăle să fie proaspete, pentru că sunt extrem de perisabile şi trebuie spălate înainte de preparare pentru a fi curăţate de microbi. În ceea ce priveşte compoziţia ouălor de găină aceasta este extrem de bogată. La 100 de grame ou crud sunt în medie 147 de calorii, 13 - proteine, 11 - grăsimi, (grăsimile -colesterolul de fapt - sunt în gălbenuş, iar protinele în albuş, albuşul este o proteină  aproape pură). În plus, oul mai conţine grăsimi mononesaturate (circa 5 grame), polinesaturate (un gram), calciu (circa 57 de miligrame la 100 de grame de ou curd), fier (2 miligrame), Vitmaina D (2 micorgrame la 100 de grame de ou crud) şi Vitamina B 12 (3 micrograme).  Aportul de calciu adus de ou este foarte uşor de absorbit de organism (este biodisponibil), oul fiind foarte util în ameliorarea fertilităţii masculine, potejarea vaselor sanguine şi prevenirea problemelor nervoase. Momentul ideal pentru consum Momentul din zi în care decideţi să mâncaţi oul este de asemenea extrem de important, câteva proverbe fiind lămuritoare în acest sens: ‘‘Oul dimineaţa este medicament, la prânz aliment, iar seara este otravă’’ sau ‘‘Oul de dimineaţă să-l mânânci singur, la prânz cu prietenii şi seara să-l dai la duşmani’’.

Ne puteți urmări și pe Google News