Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, va depune astăzi la Curtea Constituţională sesizarea Guvernului cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi Parlament, referitor la posibilitatea de a depune moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară, în sesiune extraordinară, potrivit unei informări a Executivului.

Ludovic Orban a anunțat joi seara că Guvernul va depune vineri sesizarea la CCR.

„Da, în cursul zilei de mâine vom depune (sesizarea – n.r.). Practic, această sesizare este sub forma unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, privitor la moţiunile de cenzură şi la posibilitatea de a depune moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară”, a precizat prim-ministrul.

Moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul PNL – de la pandemie la pande-mită generalizată”, iniţiată de PSD şi semnată de 205 de senatori şi deputaţi, a fost citită joi, în sesiune extraordinară comună a celor două camere ale Parlamentului.

În document, social-democrații argumentează că reprezentanţii Guvernului au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor în timpul pandemiei cu noul coronavirus.

Într-un capitol al moțiunii de cenzură, PSD a vorbit despre „chermezele PNL în vreme de pandemie”. Semnatarii afirmă că „reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia”.

Documentul are, totodată, un capitol privind „restricţiile contradictorii impuse cetăţenilor români”. Potrivit social-democraţilor, „o altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2 a fost seria nesfârşită de decizii şi măsuri contradictorii”.

Mai mult, bazându-se pe raportul recent al Curţii de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgenţă, PSD acuză Guvernul că a devalizat bugetul de stat „sub paravanul pandemiei”.

Nu în ultimul rând, social-democraţii susţin că „nivelul de trai al populaţiei s-a prăbuşit”, iar „oamenii au pierdut tot ce câştigaseră în guvernarea PSD”. Conform semnatarilor moţiunii, „Guvernarea PNL a readus austeritatea, sărăcia şi cercul vicios al salariilor mici”.