Evenimentul Zilei > EVZ Special > OMS avertizează: Sărbătorile de Crăciun să nu se transforme în tristețe
OMS avertizează: Sărbătorile de Crăciun să nu se transforme în tristețe

OMS avertizează: Sărbătorile de Crăciun să nu se transforme în tristețe

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat vineri că sărbătorile de Crăciun s-ar putea transforma în lacrimi dacă oamenii nu se vor păzi împotriva Covid-19 în timpul sezonului festiv.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că numărul deceselor în pandemia de coronavirus este în creștere și a îndemnat oamenii să se gândească foarte atent la planurile lor de sărbători.

„Sezonul festiv este un moment de relaxare și sărbătoare, dar … sărbătoarea se poate transforma foarte repede în tristețe dacă nu reușim să luăm măsurile de precauție corecte, a spus el într-o conferință de presă.

„Pe măsură ce vă pregătiți să sărbătoriți în următoarele săptămâni, vă rog, vă rugăm să vă gândiți cu atenție la planuri. Dacă locuiți într-o zonă cu transmisie ridicată, vă rugăm să luați toate măsurile de precauție pentru a vă menține în siguranță”, a mai subliniat reprezentantul OMS.

„Acesta ar putea fi cel mai bun cadou pe care l-ai putea face – darul sănătății”.

Tedros Adhanom Ghebreyesusa spus că în ultimele șase săptămâni a existat o creștere cu 60% a deceselor cauzate de boala respiratorie la nivel mondial. Cu toate acestea, unele continente sunt martorii unor creșteri mai mari ale numărului de decese decât altele, a declarat Maria Van Kerkhove, conducătorul tehnic al OMS la Covid-19. Ea a spus că a existat o creștere de aproape 100 la sută a numărului de decese pe săptămână în regiunea OMS din Europa în ultimele șase săptămâni, o creștere de 54 la sută în America și 50 la sută în Africa.

Aproape un miliard de doze din trei vaccinuri-candidat au fost obţinute în cadrul acestui sistem la care participă 189 de ţări, a explicat şeful OMS.

Schema condusă de OMS pentru punerea în comun a riscurilor și a recompenselor între țările bogate și sărace este o încercare globală de a accelera dezvoltarea vaccinurilor Covid-19 și de a le cumpăra și distribui uniform, fără să se facă diferenţe între bogat-sărac. În viitorul apropiat vor fi anunțate alte oferte, a spus el.

Așteptând cu nerăbdare anul 2021, consilierul principal al OMS, Bruce Aylward, a declarat că există lumină la capătul „tunelului lung”.

„Nu există niciun motiv pentru a mai avea epidemie şi anul viitor, pentru că știm cum să depășim această boală”, a spus el. Dar să nu se uite, acest virus circulă încă. Cea mai mare parte a lumii rămâne în pericol, a concluzionat consilierul OMS, potrivit barrons.