Om de afaceri acuzat de spionaj. Serviciile speciale l-au reținut imediat. Ce fel de informații culegea

Om de afaceri acuzat de spionaj. Serviciile speciale l-au reținut imediat. Ce fel de informații culegea sursa foto. EVZ

Autoritățile din Polonia au arestat un spion rus care culegea informații despre forțele militare poloneze și NATO. De asemenea, serviciile de contraspionaj au mai reținut și doi cetățeni din Belarus, suspectați, de asemenea, de spionaj militar. Arestările au loc pe fondul creșterii tensiunilor dintre Varșovia și Moscova. La finalul lunii martie, Polonia a expulzat un număr de 45 de diplomați ruși sub aceeași acuzație, de spionaj.

Serviciile de contraspionaj din Polonia au anunțat că au identificat şi arestat, în ultimele zile, un cetățean rus, dar şi doi belaruşi, suspectaţi de spionaj, după cum relatează AFP. Conform informațiilor furnizate de autoritățile de la Varșovia, acest spion culegea informaţii despre forţele militare poloneze şi ale NATO.

„Probe adunate de serviciile de contraspionaj arată că bărbatul respectiv culegea, la cererea serviciilor speciale ruse, infomaţii cu privire la pregătirea de luptă a Forțelor armate poloneze şi a celor ale NATO”, a anunțat un purtător de cuvânt al Serviciilor speciale poloneze Stanislaw Zaryn.

Acesta a prezentat informațiile printr-un comunicat de presă în care a relatat activitatea serviciilor de contraspionaj poloneze.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este vorba despre un cetăţean al Rusiei care trăieşte în Polona de 18 ani şi are o activitate de antreprenor”, a precizat purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete poloneze.

Cetățeanul rus a fost plasat în detenție pentru o perioadă de trei luni. În acest timp, numeroase probe ridicate de la domiciliul său și de la punctul său de lucru sunt analizate în veerea stabilirii situației de fapt,

Într-un alt caz, descoperit de către contraspionajul polonez, au fost arestaţi doi cetăţeni din Belarus. Se pare că aceștia au încercat să efectueze recunoaşteri la obiective de o importanţă strategică în capacitatea de apărare a Poloniei, după cum a relatat purtătorul de cuvânt, Stanislaw Zaryn.

Relații tensionate între UE și Rusia

Arestarea celor trei suspecți de spionaj are loc în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Agresiunea nejustificată a Moscovei a ridicat nivelul de alertă a statelor vecine, membre NATO, precum Polonia. Slovacia sau Țările Baltice.

Relațiile dintre Varșovia și Moscova s-au degradat în permanență, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, pe 24 februarie. Pe fondul acestor tensiuni, Varșovia a dispus expulzarea a 45 de diplomați ruși, la finalul lunii martie, acuzați de spionaj. Ulterior, în replică, Moscova a decis o măsură similară, expulzând un număr egal de diplomați polonezi din Rusia.

De altfel, mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, au dispus, în această perioadă expulzarea unor diplomați din Rusia. De altfel, mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, au dispus, în această perioadă expulzarea unor diplomați ruși. Peste 120 de diplomați ruși au fost expulzați din țările UE, pe fondul indignării internaționale din cauza crimelor din orașul Bucha.