Evenimentul Zilei > Vremea > Octombrie vine cu vreme neobișnuită. Cele mai noi date de la ANM
Octombrie vine cu vreme neobișnuită. Cele mai noi date de la ANM

Octombrie vine cu vreme neobișnuită. Cele mai noi date de la ANM

Meteorologii au anunțat primele prognoze pentru luna octombrie 2022. România se va confrunta cu temperaturi neobişnuite pentru această perioadă din an.

Meteorologii susțin că luna octombrie va fi una caldă, deşi e toamnă. Așadar, în următoarele săptămâni vor fi temperaturi maxime care vor ajunge până la 25-29 de grade Celsius, specifice verii.

Vară la final de septembrie

De asemenea, pe final de septembrie va fi vară în toată regula. În au fost înregistrate temperaturi și de 34 de grade Celsius. Cu toate acestea, peste câteva zile, vremea se va schimba destul de mult.

Dacă ultimele zile din septembrie aduc temperaturi de până la 34 de grade Celsius, începutul lui octombrie aduce o vreme rece. Vor fi temperaturi mai mici cu aproape 10 grade, de la o zi la alta.

Cu toate acestea, de duminică se arată toamna. Vor începe ploile și descărcările electrice, iar mercurul în termometre va scădea.

Temperaturi neobișnuite de ridicate pentru luna octombrie

Agenția Națională de Meteorologie, ANM, a anunțat că în perioada 3-10 octombrie temperaturile vor fi ceva mai ridicate. Mercurul va atinge în termometre valori puțin peste media anuală, dar nu cu mult.

Din punct de vedere al precipitațiilor, nu vor exista valori excesive. Totuși, începând cu patru octombrie temperaturile încep să scadă și vor fi apropiate de normalul acestei perioade a anului. În plus, nu vor lipsi nici ploile în această perioadă.

În săptămâna 10-17 octombrie, ANM preconizează că temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă în toate regiunile țării. În ceea ce privește precipitațiile, ele vor fi în media normală pentru luna octombrie.

Când vine frigul

Ulterior, săptămâna 17-24 octombrie va aduce valori termice mai scăzute, normale lunii octombrie. Precipitațiile vor fi în general apropiate de cele normale, în toate zonele României.

Deși valorile termice vor fi mai ridicate în prima parte a lunii, nu va fi la fel și în zonele montane. Conform datelor existente, la munte va ninge. Așadar, stratul de zăpadă va fi unul consistent.