O nouă manevră a Corpului de Control al Guvernului. Una scrie în raport, alta transmite „pe surse”

O nouă manevră a Corpului de Control al Guvernului. Una scrie în raport, alta transmite „pe surse”

Guvernul a publicat un raport privind bazele sportive din spațiul rural. Prin el guvernul încearcă un nou atac la Udrea, dar lovește în proprii primari.

Presa apropiată guvernului Ponta s-a grăbit să titreze: „Raport devastator al Corpului de control al Guvernului privind banii alocaţi de Udrea în timpul guvernării Boc”. Totuși, raportul face referire la fapte din intervalul de timp 2006-2012, adică inclusiv mandatul premierului Tăriceanu sau perioada guvernării PDL-PSD, în anul 2009, când însuși Victor Ponta era membru al Guvernului. Corpul de Control acuză autorizarea ilegală a unor lucrări, prezentarea de date false în documentele de recepţie, schimbarea destinaţiei fondurilor alocate de la buget sau plata nejustificată a unor lucrări neexecutate.

Primar UDMR, vânat de propriul Guvern

În documentul de 28 de pagini nu există nici o referire la vreun minister sau la Guvern, toate neregulile semnalate fiind în responsabilitatea administrațiilor locale. Printre primarii pe care Corpul de Control îi acuză că au gestionat incorect fondurile guvernamentale, se află unii care au candidat sub sigla USL, în 2012, precum și un membru al UDMR, această formațiune fiind parte a coaliției majoritare. Nu este clar pe ce criterii au fost alese cele 11 localități inspectate. În comuna Mihai Viteazu, de exemplu, primar este Ioan Zeng, de la UDMR, care se plânge că este victima unei persecuții politice, Corpul de Control fiind în inspecție la această primărie de mai multe ori în acest an. „Prima dată au stat o săptămână, nu au găsit nimic. Au revenit după o săptămână din nou în control”, a povestit Zeng, într-o ședință a Consiliului Local. Zeng știa încă de la începutul anului de acuzațiile referitoare la modul în care a cheltuit banii din programul de dezvoltare a infrastructurii și a susținut că poate oferi explicații. Și primarul din Petrila, Ilie Păducel, știa din martie de acuzațiile Guvernului și susținea că acestea sunt nefondate. Păducel a fost exclus din PDL, în 2013, iar în prezent este membru al PSD, potrivit presei locale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Udrea: „Corpul de Control, instrument politic”

Elena Udrea a precizat, la România Tv, după apariția acestui document, că Ponta folosește Corpul de Control împotriva adversarilor politici. „Aici sunt foarte multe lucruri incorecte: Nu e vorba de un program din Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, ci este vorba de un program pe Ordonanța 7. Nu e vorba de bani europeni, ci de bani guvernamentali. Nu cred în niciun raport al acestui Corp de Control folosit de premierul Victor Ponta împotriva adversarilor politici și ultima oară și împotriva cetățenilor. Cine mai crede în acțiunea premierului care amenință adversarii politici cu instrumentul Corpul de Control?

Atac eșuat la Ioana Băsescu

Guvernul a încercat un atac similar acum câteva săptămâni, folosind Corpul de control pentru a verifica situația retrocedărilor din Nana și pentru a sugera că familia Băsescu este implicată în ilegalități. Totuși, citind atent raportul se observă că vinovații sunt tot în zona PSD. Evenimentul zilei a arătat că principalul responsabil era primarul din Fundulea, Dorel Dorobanțu, membru al PSD. El a făcut primul pas pentru devalizarea Institutului Fundulea, în calitate de președinte al Comisiei locale de fond funciar. Alte persoane implicate erau șeful ADS Daniel Drăgan și ministrul Agriculturii - Decebal Traian Remeș. La fel ca prefectul județului Călărași, Jenel Șerban, cei doi erau susținuți de PNL. Niciunul nu este nominalizat în sinteza raportului, deși sunt responsabili. Cei doi au fost condamnați la închisoare pentru corupție, dar în alte spețe.