Evenimentul Zilei > Justitie > O noua înfrângere pentru DNA. Fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraș, achitat de Tribunalul București
O noua înfrângere pentru DNA. Fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraș, achitat de Tribunalul București

O noua înfrângere pentru DNA. Fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraș, achitat de Tribunalul București

 Tribunalul Bucureşti l-a achitat marți pe fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraş, într-un dosar în care este acuzat de DNA că a primit o mită de aproximativ un milion de euro, pentru a aproba un proiect imobiliar şi pentru atribuirea de contracte din bani publici.

O noua înfrângere pentru DNA. În acelaşi dosar, instanţa a dispus achitarea firmei SC Tettas SRL, precum şi a administratorului acesteia, Iulian Constantin, judecat pentru dare de mită. Magistraţii au mai dispus ridicarea măsurilor asiguratorii în cauză.

Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel de procurorii DNA.
Fostul edil al sectorului 6 are la activ o condamnare de opt ani închisoare. Într-un alt dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din Bucureşti. El a executat cinci ani, fiind eliberat condiţionat în iunie 2020.

Acuzat că a primit mită un milion de euro

Pe 28 decembrie 2018, Cristian Poteraş, fost primar al Sectorului 6 al Capitalei, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită. El este acuzat că a primit aproximativ un milion de euro pentru a aproba un proiect imobiliar şi pentru atribuirea de contracte din bani publici. În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată Iulian Constantin, reprezentant al societăţii SC Tettas SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2007, Cristian Poteraş, în calitate de primar al Sectorului 6 Bucureşti, a pretins de la reprezentanţii unei societăţi comerciale înregistrate într-o ţară UE suma de 1.000.000 de euro. Conform rechizitoriului a primit de la aceştia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 de euro.

Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi în schimbul emiterii autorizaţiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar. Autorizaţii de demolare, certificat de urbanism şi autorizaţii de construire.

Procent de 15% din contravaloarea plăților

În anul 2009, mai spune DNA, Poteraş a pretins de la Iulian Constantin şi SC Tettas SRL Bucureşti un procent de 15% din contravaloarea plăţilor efectuate. Bani în schimbul atribuirii unor contracte de achiziţie publică către societatea menţionată anterior şi pentru efectuarea plăţilor pentru produsele furnizate. El a şi a primit de la aceştia, prin intermediul unei alte firme, suma de 857.800 de dolari.

Conform DNA, atribuirile s-au realizat fără planificarea investiţiilor anterior demarării procedurilor de achiziţie. Fără bugetarea sumelor şi prin aplicarea unor proceduri de achiziţie publică directă. Interzise de dispoziţiile legale în legătură cu furnizarea, livrarea şi instalarea unor sisteme inteligente de parcare.

Pe perioada mandatului de primar deţinut de Poteraş, societăţii Tettas SRL i-au fost atribuite de către Primăria Sectorului 6 patru contracte pentru furnizarea unor sisteme de parcare inteligente. Valoare acestora a fost de 40.314.575 lei, din care au fost decontaţi 33.880.387 lei, informează Agerpres.